Свідок у справі Ярослава Жука, який давав неправдиві свідчення, виявився експрацівником Мелітопольської прокуратури

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Російський суд у справі проти волонтера з Мелітополя Ярослава Жука відмовився викликати на повторний допит свідка, який раніше свідчив проти Жука і свідчення якого могли бути визнані недійсними через факти, виявлені адвокатом.  

Про це повідомляє видання “Кримський процес”.

фото: скриншот з відео

19 грудня у Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону відбулося чергове засідання у справі волонтера Ярослава Жука, якого звинувачують у скоєнні “акту міжнародного тероризму”.

Під час судового засідання адвокат Ярослава – Олексій Ладін – клопотав про повторний виклик свідка Максима Широкова. Останній як “представник громадськості” дав свідчення, що він нібито був присутній під час огляду “місця злочину” та автомобіля Жука.

Своє клопотання захисник мотивував тим, що під час допиту Широкова його питали про юридичну освіту та досвід роботи в правоохоронних органах. На обидва питання він відповів “ні”.

Однак пізніше захист виявив у соціальній мережі сторінку з фотографіями свідка та його особистими даними. Зокрема, там була інформація про те, що Широков закінчив Одеську юридичну академію та раніше працював у Мелітопольській міжрайонній прокуратурі України“, – йдеться у повідомленні.

З огляду на це, адвокат звернувся з проханням до суду провести повторний допит Широкова, щоб встановити його теперішнє місце роботи. Якби з’ясувалося, що він мав відношення до російських правоохоронних органів, то тоді матеріали, зібрані за його участю, слід було б вважати недійсними. Натомість прокурор заявив, що внутрішнє розслідування адвоката не є підставою для повторного допиту свідка. Після цього суд відмовив у задоволенні клопотання з формулюванням “через необґрунтованість”.

У відповідь Ярослав Жук заявив про відвід судді. Своє клопотання він пояснив тим, що його незаконно привезли з України на територію РФ і тому він не може довіряти суду. Також українець згадав про допит засекреченого свідка, який міг все “прочитати з папірця”.

Адвокат Олексій Ладін підтримав свого підзахисного, зазначивши, що суд зацікавлений у відмові провести відкритий допит “засекреченого свідка”, дані якого не варто було б приховувати. Також суд необґрунтовано подовжує термін тримання під вартою Жука.

Після перебування у нарадчій кімнаті, судді відхилили відвід. Наступне засідання відбудеться після того, як з Криму до Ростова-на-Дону привезуть “речовий доказ– ноутбук, який, на думку слідства, належить підсудному. Суд подовжив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою“, – зазначає видання.

Нагадаємо, у Південному окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону розпочалися слухання в кримінальній справі щодо жителя Мелітополя Ярослава Жука, якого росіяни викрали та вивезли до Криму, а згодом звинуватили в намірі вчинити “акт міжнародного тероризму”. Одразу після відкриття стадії судового слідства підсудний зробив заяву про те, що 29–30 травня працівники Ростовського слідчого ізолятора його жорстоко побили.

Крім того, під час засідання оголосили обвинувальний висновок у кримінальній справі, згідно з яким Ярослав Жук планував вчинити “акт міжнародного тероризму” через підрив двох вибухових пристроїв.

Як відомо, у червні 2022 року в тимчасово захопленому Мелітополі російські військові викрали волонтерів Ярослава Жука та Іллю Єніна.

На відео, яке окупанти виклали в мережі, Жук “зізнається” в тому, що 17 червня 2022 року нібито “скоїв замах на директора департаменту освіти міста Олену Шапурову”, а також у причетності до “партизанського руху, яким займається СБУ”.

Росіяни перевезли Жука до тимчасово окупованого Криму та обвинуватили в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361 КК РФ (акт міжнародного тероризму). Сімферопольський “суд” обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Згодом Ярослав Жук, якого ФСБ утримує в Сімферопольському СІЗО, заявив про тортури. Після тортур Ярослав Жук частково втратив слух.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter