У Росії масові обшуки у активістів та правозахисників

Дата: 05 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У декількох містах Росії силовики прийшли з обшуками до правозахисників та активістів.

Про це повідомляє Медіазона. 

Ілюстративне зображення. Фото: ТАСС

Зранку 5 березня обшуки відбулись за щонайменше 80 адресами у Санкт-Петербурзі. Прийшли, зокрема, до правозахисниці Марії Малишової, яка захищає у судах затриманих на антивоєнних акціях протесту. Таких людей у Росії від 24 лютого нарахували вже понад 8 тисяч. 

З обшуками прийшли й до активістки Лелі Нордік, художниці Катерини Шелганової та членкині федерального комітету Лібертаріанської партії Росії Марини Мацапуліної. Виламали двері й у квартирі, де живуть мати та донька правозахисника Дінара Ідрісова. Багато хто з цих людей брали участь в антивоєнних акціях. За даними видання “Фонтанка” у Санкт-Петербурзі після обшуків затримали 40 людей. 

Обшуки 5 березня відбулись й у місті Володимир. Там силовики прийшли до щонайменше п’ятьох активістів.

Напередодні, 4 березня, з обшуком прийшли й до офісу правозахисного центру “Меморіал”. Торік влада країни ліквідувала цю організацію, яка була старшою за Російську Федерацію. Виконавча директорка “Меморіалу” Ганна Добровольська після приходу силовиків повідомила, що ті 12 годин відмикали сейф, в якому знаходились списки радянських політв’язнів.  

З обшуком 4 березня прийшли й до організації “Громадянське сприяння”, яка допомагає мігрантам та біженцям у Росії.

Нагадаємо, що напередодні у Росії ухвалили закон, що дозволяє штрафувати та саджати на 10-15 років до в’язниці людей, які розповідають правду про війну Росії в Україні. На тлі цього медіа, які вважають опозиційними у РФ, почали видаляти матеріали про війну, або ж закривати свої платформи. 

Фотографія обкладинки: ТАСС

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter