У Росії літню активістку кинули до колонії за “побиття силовиків”, а її названого сина з інвалідністю – до дитбудинку

Дата: 31 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У російській республіці Бурятія суд відправив до колонії на 2 роки та 10 місяців тамтешню опозиційну активістку Наталію Філонову, звинувативши жінку у побитті силовиків. 

Про це розповідає видання “Люди Байкалу”. 

Наталія Філонова. Фото: vtinform.com

Наталія Філонова – опозиціонерка, яка свого часу видавала газету “Усьому наперекір”, активно підтримує політв’язнів та виступає з критикою російської агресії проти України з 2014-го.

Торік на Філонову в рідному місті доніс водій автобуса після того, як вона попросила його зняти літеру Z із транспорту, за що отримала штраф та арешт. Втім, до колонії жінка потрапила не за це.

У вересні 2022-го її затримали на акції протесту, закрили у відділку поліції на кілька днів, а згодом вирішили повезти до суду. Саме під час перевезення, на думку слідства, Філонова побила силовиків.  Для цього вона, як стверджують “постраждалі”, використовувала, між іншим, кулькову ручку, а одному з силовиків, за його словами, зламала палець.

На оголошення вироку вони не прийшли. 

Філонова під час однієї з акцій протесту. Фото: особистий архів жінки

Філонова сидить у СІЗО з минулого року, тож термін її ув’язнення скоротили до року та п’яти місяців у колонії загального режиму. Спочатку жінка була під домашнім арештом, а в ізоляторі опинилась, коли була змушена вийти з дому, щоб забрати названого 15-річного сина Володимира від рідні. Вона опікується хлопчиком з дитинства від моменту смерті його біологічної матері. 

Нині російська влада відібрала Володимира у Наталії та тримає в дитячому будинку, де з хлопця знущаються – його лупцюють молодші діти за наказом адміністрації, але через проблеми зі здоров’ям він фізично не може їм відповісти. Про це він розповів сам, коли зміг зателефонувати подрузі своєї мами. 

До цього адміністрація не відпустила хлопця на суд до матері, попри те, що він благав про це. 

Правозахисники визнали Філонову політув’язненою. 

Це не перша історія про те, як російська влада переслідує за репресивними статтями батьків, а дітей поміщає до дитячих будинків. Раніше схожа історія трапилась із шестикласницею Машею Москальовою, яка опинилась у притулку після того, як зробила на урок у школу малюнок проти війни в Україні. 

Нагадаємо, що державний проєкт “Хочу жити”, що направлений на полегшення здавання в український полон російських військових, розширить коло тих, кому допомагає, й тепер опікуватиметься ще й російськими політв’язнями, які зазнали переслідувань за свою антивоєнну позицію чи підтримку України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter