Проєкт, що спонукає російських військових здаватись у полон в Україні, допомагатиме й політв’язням з Росії

Дата: 17 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Державний проєкт “Хочу жити”, що направлений на полегшення здавання в український полон російських військових, розширить коло тих, кому допомагає, й тепер опікуватиметься ще й російськими політв’язнями, які зазнали переслідувань за свою антивоєнну позицію чи підтримку України.

Про це розповіли у телеграм-каналі проєкту. 

Напис “Ні війні” біля Кремля у Москві. Фото: Meduza

Після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, у самій РФ влада почала переслідувати незгодних з цим рішенням. 

Правозахисники, які аналізували сучасну судову практику у країні, зафіксували, що незгодних з війною відправляють у колонії частіше та на більші строки. Торік силовики, загалом, відкрили понад п’ять тисяч адміністративних справ щодо незгодних з війною, а у перші місяці після ухвалення відповідного репресивного законодавства робили це в середньому раз кожного робочого дня. 

“Майже 20 тисяч громадян РФ затримали, щонайменше 636 осіб стали фігурантами “антивоєнних” кримінальних справ з початку вторгнення Росії в Україну. Багато хто з них отримав страшні терміни по 7–12 років в’язниці за репости антивоєнних картинок у соцмережах”, – кажуть у “Хочу жити”. 

Родичам репресованих, які хочуть визволити їх, пропонують писати на електронну пошту проєкту. Автори ідеї кажуть, що надаватимуть юридичний супровід, а також іншу посильну допомогу. До прикладу, ініціюватимуть передачу таких людей в Україну (через обмін чи іншими способами) з можливістю надання політичного притулку в Україні або країнах Європейського Союзу.

За понад півтора року повномасштабної війни ZMINA розповідала чимало історій росіян, яких переслідує влада Росії: 

  • на 7 років до колонії запроторили активіста руху “Солідарність” Михайла Кригера. Чоловіка ув’язнили за слова про Путіна, страту якого він назвав “духопідйомним дійством”. Після оголошення вироку чоловік заспівав “Червону калину”;
  • за побиття силовика кульковою ручкою судять активістку з Бурятії Наталію Філонову. Проти російської агресії жінка виступає з 2014 року, а нині її названого сина з інвалідністю влада помістила до притулку, де знущається з хлопця; 
  • на 2 роки до колонії запроторили Олексія Москальова, чия донька Маша намалювала у школу антивоєнний малюнок, через що на неї донесли силовикам вчителі. Чоловік намагався втекти з Росії, але його затримали білоруські силовики, побили та тривалий час не показували громадськості; 
  • на 1,5 року колонії відправили підприємця з Ленінградської області Дмитра Скуріхіна. Чоловік писав на власному магазині назви українських міст, які обстрілює Росія, а також став на коліна з плакатом “Україно, прости!”. 

Нагадаємо, що російські правозахисники більше не допомагатимуть російським солдатам тікати до Європи, бо один їх обманув. Мова йде про Павла Філантьєва, який вже встиг отримати притулок у Франції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter