У Росії ліквідували найстарішу правозахисну організацію — Московську Гельсінську групу

Дата: 26 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Москві ліквідували найстарішу правозахисну організацію — Московську Гельсінську групу (МГГ); формальним приводом для цього стало те, що її члени брали участь у заходах “за межами свого регіону”, тобто Москви.

Про це пише “Медіазона”.

Людмила Алексєєва (друга ліворуч), 70-ті роки, Москва. Джерело: mhg.ru

Мосміськсуд за пів дня розглянув позов російського мін’юсту про припинення роботи правозахисної організації, поданий за формальним приводом. Щоб ліквідувати Московську Гельсінську групу, судді Михайлу Казакову знадобилося менше 20 хвилин, пише видання.

Рішення суду прокоментував російський правозахисник, член ради правозахисного центру “Меморіал” Сергій Давідіс. Він оприлюднив заяву центру щодо ліквідації МГГ. 

“Сьогодні, 25 січня 2023 року, Московський міський суд ухвалив рішення про ліквідацію Московської Гельсінської групи. Це не дивно — існування незалежної правозахисної організації несумісне з тоталітарним режимом покійного Путіна. Для нас очевидно, що майбутнє неминуче — МГГ відродиться, і цей режим закінчить свої дні, як радянський”, — написав він у фейсбуку.

Нагадаємо, що  міністерство юстиції Росії скерувало до Московського міського суду позов про ліквідацію найстарішої правозахисної організації країни – Московської Гельсінської групи (МГГ) 20 грудня 2022 року.

За словами членкині ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Єви Меркачової, позов про ліквідацію організації подали “за формальною ознакою, що вона нібито є регіональною, але брала участь у заходах в інших регіонах”.

Причини подання позову з боку мін’юсту на сайті МГГ описано так: “Мін’юст вказує на те, що, порушуючи федеральний закон про громадські об’єднання, МГГ проводила діяльність поза Московським регіоном, статут організації не відповідає актуальним вимогам законодавства, і водночас під час позапланової перевірки мін’юсту не надано повного пакета необхідних документів”.

Мін’юст визнав ці порушення грубими й “такими, що не можна усунути в законний спосіб”, і вважає за необхідне ліквідувати МГГ та заборонити її діяльність на території Росії, йдеться на сайті організації.

МГГ планувала оскаржити ліквідацію організації. Водночас співголова організації В’ячеслав Бахмін сказав, що правозахисники використовуватимуть “усі правові засоби, щоб оскаржити майбутні рішення суду, але особливих надій на це немає”.

Московська Гельсінська група створена в 1976 році та є найстарішою з чинних правозахисних організацій Росії. Її співзасновницею була відома правозахисниця Людмила Алексєєва, яка очолювала МГГ з 1996 року до своєї смерті 2018 року.

Після ухвалення закону про “іноземних агентів” у 2012 році МГГ відмовилася від закордонних грантів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російська громадська організація “Комітет проти катувань”, яка допомагає постраждалим від насильства з боку представників влади, припиняє свою діяльність після того, як мін’юст Росії вніс її до реєстру “іноземних агентів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter