Громадська організація “Комітет проти катувань” припинила діяльність після того, як мін’юст РФ визнав її “іноагентом”

Дата: 12 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російська громадська організація “Комітет проти катувань”, яка допомагає постраждалим від насильства з боку представників влади, припиняє свою діяльність після того, як мін’юст Росії вніс її до реєстру “іноземних агентів”.

Про це повідомляє видання “Медіазона” із посиланням на прессекретаря “Комітету проти катувань” Наталію Курекіну.

Джерело: svoboda.org

“Ми не можемо залишити 188 справ, робота з якими ведеться й нині. Це 188 історій нелюдської жорстокості та надії на справедливість – наш обов’язок довести їх до кінця”, – зазначила Курекіна.

Голова комітету Сергій Бабинець наголосив, що продовжувати працювати, але разом з тим “вішати на себе тавро “іноземні агенти”, правозахисники не хочуть.

“Комітет проти катувань” все своє життя займався захистом прав громадян, які постраждали від катувань, нелюдського поводження з боку посадових осіб державних органів. Попри очевидну користь цієї місії, влада вже багато років поспіль намагається надати їй обрисів чужорідності та шкідливості, рік у рік заносячи НКО, які борються з тортурами, до реєстру іноземних агентів. Мабуть, влада дає сигнал, що тортури стають (або вже стали) частиною державної політики і не є проблемою. Тут хочеться нагадати про Конституцію, де тортури заборонені (поки що)”, – написав у телеграм-каналі Бабинець.

Вперше “Комітет проти катувань” внесли до реєстру “іноземних агентів” у 2015 році. Тоді правозахисники ліквідували компанію та створили нову – “Комітет із запобігання тортурам”. За рік мін’юст оголосив “іноземним агентом” і її. Тоді співробітники організації ліквідували другу юридичну особу та продовжили існувати без неї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter