Російський мін’юст звернувся до суду з вимогою ліквідувати найстарішу правозахисну організацію країни

Дата: 20 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Росії скерувало до Московського міського суду позов про ліквідацію найстарішої правозахисної організації країни – Московської Гельсінської групи (МГГ).

Відповідна інформація міститься на сайті МГГ, також про це пишуть російські ЗМІ.

Співзасновниця МГГ Людмила Алексєєва. Джерело: mhg.ru

Позовну заяву зареєстровано 20 грудня 2022 року, розв’язується питання про її ухвалення та призначення до слухання.

За словами членкині Ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства та прав людини Єви Меркачової, позов про ліквідацію організації подали “за формальною ознакою, що вона нібито є регіональною, але брала участь у заходах в інших регіонах”.

Причини подання позову з боку мін’юсту на сайті МГГ описано так: “Мін’юст вказує на те, що, порушуючи федеральний закон про громадські об’єднання, МГГ проводило діяльність поза Московським регіоном, статут організації не відповідає актуальним вимогам законодавства, і водночас під час позапланової перевірки мін’юсту не надано повного пакета необхідних документів”.

Мін’юст визнав ці порушення грубими й “такими, що не можна усунути в законний спосіб”, і вважає за необхідне ліквідувати МГГ та заборонити її діяльність на території Росії, йдеться на сайті організації.

МХГ планує оскаржити ліквідацію організації. У коментарі виданню “Підйом” співголова МХГ В’ячеслав Бахмін сказав, що правозахисники використовуватимуть “усі правові засоби, щоб оскаржити майбутні рішення суду, але особливих надій на це немає”.

Московська Гельсінська група створена в 1976 році та є найстарішою з нині чинних правозахисних організацій Росії. Її співзасновницею була відома правозахисниця Людмила Алексєєва, яка очолювала МГГ з 1996 року до своєї смерті 2018 року.

Після ухвалення закону про “іноземних агентів” у 2012 році МГГ відмовилася від закордонних грантів.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російська громадська організація “Комітет проти катувань”, яка допомагає постраждалим від насильства з боку представників влади, припиняє свою діяльність після того, як мін’юст Росії вніс її до реєстру “іноземних агентів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter