У Росії кримського художника Богдана Зізу помістили в карцер

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Окупанти помістили в карцер активіста та художника з Євпаторії Богдана Зізу, засудженого російським судом до 15 років позбавлення волі за обвинуваченням у здійсненні теракту, загрозі здійснення теракту та заклики до тероризму: раніше він оголосив голодування, не погоджуючись з судовим вироком.

Про це розповіла його сестра Олександра Баркова під час програми “Звільніть наших рідних» на “Громадському радіо”.

Богдан Зіза

За її словами, це вже 6-й день, як активіст голодує. Мета активіста — позбавлення його незаконно набутого громадянства РФ після окупації Криму 2014 року, але першочергово — це обмін політв’язнів, наголосила Олександра.

Вона розповіла, що в листі, який вона отримала від Зізи на 5-й день його голодування, чоловік розповів, що має слабкість, але почувається добре, бо “готувався до цього вчинку довгий час”. 

Баркова процитувала слова активіста з листа: “Я цілком розумію, що вимоги мої недосяжні тут і зараз, але моя мета не в тому. Головне — привернути увагу до проблеми політв’язнів. Мені складно просто сидіти й чекати, що вирішиться саме, що це зробить хтось за мене, за нас. Хочеться щось зробити, я намагаюсь як можу. Я не знаю, як далеко зайду, але не зупинюсь, поки мене не почують ті, хто уповноважений займатись нашим питанням, хто може допомогти. Тоді я точно розумітиму, що зробив усе, що міг”.

Олександра розповіла, що Богдан мав зв’язок з політв’язнями в СІЗО в Сімферополі, потім у Ростові. Бачив багато страшних ситуацій, катувань.

“Наразі його перемістили через голодування в одиночну камеру. Наскільки я знаю, то це карцер. Жахливі умови. Там немає нічого. Це просто камера в якій ти стоїш, не можна навіть лягти”, — сказала вона.

Нагадаємо, що 6 червня 2023 року військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив кримського художника та активіста Богдана Зізу, який торік в окупованій Євпаторії облив двері міської адміністрації жовтою та блакитною фарбами, до 15 років ув’язнення за обвинуваченням у здійсненні теракту, загрозі здійснення теракту та заклики до тероризму.

На засіданні 5 червня художник виступив з останнім словом, у якому наголосив, що “діяв по совісті”, а вчинок свій схарактеризував як “крик душі й совісті до тих, хто так само, як і я, боявся, але також не хотів і не хоче цієї війни”. 

Зізу затримали 16 травня 2022-го, однак ще кілька днів про його місце перебування не було нічого відомо. 

У день затримання російські силовики через кримські медіа та телеграм-канали поширили відео, на якому хлопець визнав, що провів акцію в Євпаторії, бо виступав проти війни в Україні, попросив вибачення і сказав, що готовий відповісти: “спокутувати свою провину непосильною працею”. Його друзі припускали, що художника побили, а невдовзі Зіза підтвердив ці припущення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter