Засуджений російським судом активіст Богдан Зіза почав голодування

Дата: 12 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У суботу, 10 червня, засуджений російським судом до 15 років колонії активіст Богдан Зіза розпочав голодування.  

Про це художник заявив у суді під час свого останнього слова, пише “Крим.Реалії” з посиланням на сестру Богдана Зізи Олександру.

Колаж: Об’єднання родичів політв’язнів Кремля

“Сьогодні стартує голодування. З понеділка його переводять до ізольованої камери, карцеру. Там не буде жодних умов для життя – навіть розеток, щоб нагріти воду. Там є одне ліжко, але вдень його складають, лягати до відбою не можна. Якщо людина сідає, то її б’ють”, – розповіла Олександра.

За її словами, наразі з Богданом є зв’язок через адвоката, проте після переведення його до карцеру він може значно обмежитись.

Також сестра Зізи додала, що його фізичний стан поки що нормальний. Проте психологічно він пригнічений, бо вже понад рік перебуває в ув’язненні. Рідні кримського активіста мають намір звертатися до світової спільноти, щоб пришвидшити обмін політв’язнів. 

Нагадаємо, військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив кримського художника та активіста Богдана Зізу, який торік в окупованій Євпаторії облив двері міської адміністрації жовтою та блакитною фарбами, до 15 років ув’язнення.

Раніше ZMINA публікувала лист Зізи з ув’язнення. 

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter