У Росії “іноагентами” визнали священника-правозахисника Міхнова-Вайтенка та піаніста Кісіна

Дата: 21 Липня 2024
A+ A- Підписатися

19 липня у РФ піаніста, лауреата багатьох міжнародних конкурсів Євгена Кісіна, священника-правозахисника Григорія Міхнова-Вайтенка та ще двох громадських діячів внесли до списку так званих іноземних агентів.

Про це повідомило “Радіо Свобода”.

Євген Кісін

Піаніст-віртуоз Кісін, який разом з сім’єю виїхав із РФ у 1991 році, є одним із найвідоміших класичних музикантів російського походження. Він володар низки міжнародних музичних нагород, у тому числі російської премії імені Шостаковича, премії “Тріумф” та двох американських “Греммі”. Кісін постійно висловлюється проти політичних репресій у РФ, а у 2021 році підписав звернення з вимогою звільнити політв’язнів. Він засуджує війну РФ в Україні.

Як стверджує мін’юст РФ, Кісін “переказував гроші ЗСУ та поширював недостовірну інформацію про рішення російської влади” в іноземних ЗМІ.

Священник і правозахисник Григорій Міхнов-Вайтенко, син відомого поета, дисидента Олександра Галича, відомий своєю діяльністю у галузі правозахисту та благодійності. Він служить у Петербурзі єпископом Апостольської православної церкви, яка не має відношення до Московського патріархату.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Міхнов-Вайтенко займається допомогою біженцям з України. Після смерті в колонії політика Олексія Навального Міхнов-Вайтенко заявив, що відслужить за ним панахиду, після чого його затримала поліція. У відділку поліції він переніс інсульт та був ушпиталений.

До реєстру “іноагентів” в Росії також внесли колишнього голову штабу Навального у Саратові Дмитра Цибірєва та колишнього радянського шпигуна і блогера Юрія Швеця, який з 1993 року живе у США.

Нагадаємо, у травні поточного року Держдума РФ у другому й третьому читаннях ухвалила поправки, які забороняють так званим іноземним агентам брати участь у виборах. Законопроєкт ухвалили одностайно всіма фракціями російського парламенту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter