У Росії хочуть запровадити кримінальну відповідальність за “фейки” про російсько-українську війну

Дата: 04 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії хочуть запровадити кримінальну відповідальність за “фейкову” інформацію про вторгнення в Україну.

Про це повідомляється на сайті Комітету захисту журналістів (CPJ).

Джерело: tsn.ua

Державна дума Росії має розглянути закон, який передбачає тюремні терміни до 15 років за поширення інформації про дії російських Збройних сил, яку влада РФ вважає неправдивою.

Дума може ухвалити законопроєкт під час засідання 4 березня. Потім документ мають направити до верхньої палати парламенту, а після цього – на підпис до російського президента.

У CPJ назвали неприпустимим ухвалення такого закону, назвавши його “очевидною загрозою свободі слова та незалежній пресі”.

“Державна Дума повинна відкликати цей запропонований закон, влада має дозволити ЗМІ вільно висвітлювати всі події, пов’язані з вторгненням в Україну”, – заявила координаторка програми CPJ в Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Загалом запропоновані зміни до Кримінального кодексу РФ передбачають ув’язнення на термін до трьох років за “фабрикацію неправдивої інформації”; 10 років – за “поширення неправдивої інформації з використанням службового становища, мережі Інтернет або групи осіб”; 15 років – за “поширення неправдивої інформації з суспільно небезпечними наслідками, згідно з численними повідомленнями новин”.

Раніше стало відомо про те, що Роскомнагляд обмежив на території Росії доступ до сайтів “Радіо Свобода”, російської служби BBC та видання “Медуза”. Також заблокована робота радіостанції “Ехо Москви” та телеканалу “Дождь”. Всі ці видання надавали інформацію про російсько-українську війну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter