У Росії хочуть блокувати “екстремістські” сайти без рішення суду

Дата: 16 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

На розгляд Держдуми Росії внесли законопроєкт, у разі ухвалення якого силовики зможуть без звернення до суду ініціювати блокування будь-якого інтернет-ресурсу як екстремістського.

Про це повідомляє російський Інтерфакс.

Наразі, щоб заблокувати будь-який ресурс у Росії, силовикам треба спочатку звернутися до суду. Автори законопроєкту в пояснювальній записці наголосили, що дійсний порядок не ефективний, а тому потребує змін. За задумом російських депутатів, після ухвалення документа силовикам для блокування ресурсів знадобиться лише висновок експерта. 

Відомо, що випадки блокування ресурсів без рішення суду в РФ уже траплялися. Так, у жовтні минулого року Роскомнагляд обмежив на території країни доступ до сайту інформаційного агентства Фергана, яке висвітлює життя Середньої Азії. 

Роскомнагляд також регулярно блокує низку сайтів українських видань нібито за публікації на них заборонених у Росії матеріалів. Так, німецький провайдер Hetznernline GmbH отримав від Роскомнагляду вимогу заблокувати сайт видання “Український тиждень” через матеріал про “Правий сектор”. Тисне відомство й на всесвітньо відомі платформи, наприклад департамент YouTube вимагав від кримських журналістів з Центру журналістських розслідувань видалити відео про кримськотатарського політв’язня Еміра-Усеїна Куку, датоване 2016 роком, адже Росія побачила в ньому екстремізм.

Нагадаємо, що у квітні минулого року Держдума Росії остаточно ухвалила законопроєкт про так званий суверенний інтернет, який фактично дозволить ізолювати всесвітню мережу в РФ. Зміни також вплинули на життя кримчан, адже фактично розв’язують руки російській владі на півострові щодо запровадження цензури. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter