У Росії до восьми років ув’язнення за звинуваченням у фейкових новинах заочно засудили журналістку Машу Гессен

Дата: 16 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Американську журналістку та письменницю російського походження Машу Гессен заочно засудили до восьми років позбавлення волі за звинуваченням у поширенні неправдивої інформації про російську армію.

Про це повідомляє Комітет із захисту журналістів.

Гессен – небінарна людина, використовує займенники вони / їх.

Вони народилися в Москві та нині живе в США, працює штатним автором у The New Yorker та колумністом у The New York Times. Відомі своєю критикою на адресу Володимира Путіна.

Російська поліція оголосила Гессен у розшук ще в грудні. Тоді російські медіа повідомили, що справа заснована на їхніх словах про звірства в українському місті Буча в інтервʼю популярному російському блогеру Юрію Дудю. В інтерв’ю, яке з вересня 2022 року набрало понад 6,5 мільйонів переглядів на ютубі, Гессен і Дудь розмовляли про звірства, які сталися в місті Буча, що на Київщині, на початку того ж року.

Українські військові, звільнивши Бучу від російських військ, виявили на вулицях, у будинках і братських могилах щонайменше 400 тіл чоловіків, жінок і дітей, на багатьох з них були сліди тортур. Російські офіційні особи категорично заперечують свою причетність до цих звірств і за висловлювання про Бучу вже притягли до відповідальності низку російських громадських діячів.

Кримінальне переслідування здійснювалося відповідно до російського закону, ухваленого через кілька днів після початку вторгнення в Україну, який фактично криміналізував будь-які публічні висловлювання про війну, що відхиляються від кремлівських наративів. Росія стверджує, що її війська в Україні нібито завдають ударів тільки по військових цілях, а не по цивільному населенню.

Гессен має подвійне громадянство і жили в Росії до 2013 року – до того часу, коли там ще не був ухвалений закон проти ЛГБТІК-спільноти.

Журналістці навряд чи загрожує тюремне увʼязнення в Росії за цим вироком, якщо тільки вони не поїде до країни, з якою Москва має договір про екстрадицію.

“Кульмінацією судового переслідування журналістки Маші Гессен, яке тривало майже рік, стало засудження й ухвалення вироку. Це є символом крайніх заходів російської влади проти незалежних журналістів. Влада має негайно зняти з них усі звинувачення та припинити транснаціональні репресії Росії щодо критичних голосів”, – підкреслив програмний директор КЗЖ Карлос Мартінес де ла Серна в Нью-Йорку.

З початку війни в лютому 2022 року російська влада жорстко придушує діяльність незалежних медіа, а також переслідує американців. За даними правозахисної групи “ОВД-Інфо”, яка відстежує політичні арешти та надає юридичну допомогу, у Росії станом на сьогодні порушили 1053 кримінальні справи проти антивоєнних активістів.

Також у понеділок громадянина Росії Річарда Роуза визнали винним у поширенні неправдивої інформації про російських військових у Бучі, пише “Голос Америки”. Роуза також засудили до восьми років тюремного ув’язнення. Так, на відео, за яке його засудили, він заявив, що “…бійня в Бучі ніколи не буде забута… Російським фашистам цього ніколи не пробачать”.

У своєму останньому виступі перед судом Роуз заявив, що вважає себе політичним вʼязнем, і додав, що не змінить своїх поглядів.

Нагадаємо, що минулого тижня генеральна прокуратура РФ визнала “небажаною” неурядову організацію The Moscow Times, якій належить однойменне видання. Росія вважає, що робота видання нібито “спрямована на дискредитацію рішень керівництва” країни. Також The Moscow Times звинувачують у співпраці з Радіо Свобода, “Медузою”, The Insider та “Важливими історіями”, які в Росії раніше вже визнали “небажаними”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter