У Росії дітей з розладом аутичного спектра збираються “лікувати” галоперидолом із двох років

Дата: 03 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії товариство психіатрів розробило проєкт нових клінічних рекомендацій для пацієнтів з розладом аутистичного спектра, що містить антинаукові твердження та загрожує здоров’ю пацієнтів. 

Увагу на це звернули в благодійному фонді, що опікується правами пацієнтів з РАС у Росії. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Alexander Natruskin / Reuters

Автори рекомендації самі зазначають, що медикаментозної терапії симптомів розладу аутистичного спектра немає, але в розділі про “лікування” переважна більшість “методів” стосуються саме препаратів. Щодо, наприклад, психотерапії для корегування поведінки, то автори кажуть, що цей метод не лише не дієвий, але й може бути шкідливим – це антинаукове твердження. 

Російські лікарі радять дітям із двох до п’яти років, якщо вони мають агресивність та можуть шкодити собі, вводити галоперидол та низку інших сильнодійних препаратів. Водночас у розділі щодо побічних ефектів автори не вказали жодних для галоперидолу. 

“За терапевтичних доз побічних ефектів не спостерігалося”, – переконують вони. 

Галоперидол – це сильнодійний антипсихотичний препарат, що призначають у разі шизофренії, манії та психозу. Його застосування має багато побічних наслідків, тож його як покарання призначали радянським дисидентам у психлікарнях

Опитані журналістами медики кажуть, що як основну терапію РАС у всьому світі застосовують педагогічні методики, а ліки призначають тільки в тих випадках, коли потрібна корекція супутніх станів. 

“Якщо ви уявляєте собі типового пацієнта психіатричної лікарні, який сидить у кутку, не може рухатися, крутить очима на всі боки й пускає слині, – він робить це не через свій стан, це саме побічні ефекти від типових нейролептиків, таких як галоперидол”,каже один з них. 

Остаточне рішення щодо нових рекомендацій російська влада має ухвалити влітку 2024 року. 

Нагадаємо, що торік у Росії в лікарнях та психоневрологічних диспансерах запрацювали “сексологи”, які мають право катувати ЛГБТ-людей під виглядом “лікування”. Трапилося це на тлі гомофобної риторики влади, що триває понад 10 років, та визнання “міжнародного руху ЛГБТ”, якого не існує, екстремістським. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter