У Росії через нібито “фейки” щодо Збройних сил РФ порушили кримінальну справу проти адвоката, який захищав бранців Кремля

Дата: 29 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про воєнні “фейки” за ст. 207.3 Кримінального кодексу РФ) проти російського адвоката Іллі Новікова.

Про це інформує пропагандистське інформаційне агентство Росії ТАСС із посиланням на правоохоронні органи.

Ілля Новіков

Приводом для справи стало його інтервʼю на ютуб-каналі, де він висловився про причетність російської армії до вбивств мирного населення Бучі.

“Під час експертизи також встановлено, що у висловлюваннях Новікова міститься мотив політичної ненависті та ворожнечі, зокрема стосовно представників вищих органів управління Росії”, – заявив співрозмовник ТАСС.

У жовтні 2023 року Ілля Новіков став фігурантом кримінальної справи про державну зраду у формі переходу на бік супротивника. За версією слідства, Новіков залишив Росію, “вступив до лав Сил територіальної оборони України й досі бере участь у їхній діяльності, а саме пройшов військовий вишкіл, бере участь у бойових діях та займається пропагандистською роботою”.

Адвокат українських бранців Кремля, зокрема, Надії Савченка та Станіслава Клиха, колишній гравець “Що? Де? Коли?” Ілля Новіков народився в Росії, але з 2021 року живе в Україні. Понад десять років тому він одержав український паспорт. В Україні він отримав статус адвоката, аналогічний статус він мав і у РФ. Проте у червні 2023 року Адвокатська палата Москви позбавила Новікова статусу адвоката.

Новіков, коментуючи це рішення, сказав, що з 2019 року вважає себе українським адвокатом.

“Моя практика в Росії припинилася 24 лютого. 24 лютого на всіх справах був поставлений жирний хрест. Я не зʼявлюся в Росії в жодному доступному для огляду майбутньому”, – зазначив він.

У листопаді 2022 року міністерство юстиції Росії визнало Новікова “іноземним агентом”, а в грудні російська влада оголосила його в розшук у кримінальній справі.

Раніше ZMINA повідомляла, що рада адвокатів України відмовилася розглядати звернення голови правління ZMINA Тетяни Печончик про порушення з боку низки кримських адвокатів Правил адвокатської етики та не стала надавати оцінки їхнім діям. РАУ відклала розгляд звернення правозахисниці до завершення воєнного стану.
 
Як відомо, деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. В той час НААУ залишає їх чинними адвокатами України.
 
Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Назіма Шейхмамбетова, Еміля Курбедінова. Їх поміщали під варту до ізолятора тимчасового тримання.
 
З 2017 року громадська ініціатива “Кримська солідарність” задокументувала на українському півострові 15 випадків відкритого тиску окупантів на адвокатів через їхню професійну діяльність. Кримські адвокати пов’язують тиск “поліції” та “спецслужб” зі своєю професійною діяльністю.
 
НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів на півострові, попри те, що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.
 
Тетяна Печончик назвала рішення НААУ №96 про відкладення її звернення до завершення війни подвійними стандартами, оскільки орган адвокатського самоврядування анулював адвокатське свідоцтво Валентину Рибіну під час війни.
 
Правозахисна спільнота в Україні закликала напрацювати механізми, які дозволять належно реагувати залежно від того, чи адвокати в Криму сумлінно виконують свою роботу і захищають громадян або ж вони зрадили Україну і порушують правила адвокатської етики.
 
У грудні 2023 року учасники коаліції “Україна. П’ята ранку” до Дня адвокатури представили звіт “Переслідування і приниження: реалії адвокатів в окупованому Криму”.
 

Раніше Рух “ЧЕСНО” оприлюднив матеріал, у якому описав значний вплив на НААУ з боку кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Адже цей орган адвокатського самоврядування очолює Лідія Ізовітова, яку називають соратницею та подругою Медведчука.

Напередодні голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури парламентського Комітету з питань правової політики Володимир Ватрас виступив проти створення ТСК та слухань у парламенті щодо стану адвокатури.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter