У Росії апеляційний суд залишив чинним вирок кримському політв’язню Ісмету Ібрагімову. Його позбавили волі на 19 років

Дата: 02 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Апеляційний військовий суд російського міста Власиха залишив чинним вирок кримському політв’язню Ісмету Ібрагімову. Раніше чоловіка засудив Південний окружний військовий суд за статтею 205.5 КК РФ про нібито тероризм і призначив йому 19 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на російського адвоката Еміля Курбедінова.

Ісмет Ібрагімов

Сторона захисту під час судового засідання у своїх аргументах вказувала суду на численні порушення, яких окупаційні слідчі припустилися під час розслідування і які згодом лягли в основу обвинувального вироку.

Зокрема, у вироку є інформація про допит батьків Ісмета Ібрагімова, які насправді в ньому не брали участі. Апеляційний суд вилучив свідчення матері та батька Ібрагімова, але рішення суду першої інстанції залишив чинним.

Адвокат Еміль Курбедінов вважає, що ФСБ не мала жодних підстав для переслідування Ібрагімова. Кримінальну справу щодо нього він пов’язує з його активізмом та релігійною діяльністю.

“Під такою егідою боротьби з тероризмом насправді садять і припиняють діяльність правозахисників та релігійних діячів. Це не кажучи про величезну кількість процесуальних порушень на слідстві та під час суду”, – прокоментував захисник.

Сам Ібрагімов свою провину заперечує і заявив, що кримських татар – мусульман переслідують з політичних та релігійних мотивів.

Захист має намір оскаржити рішення суду в касаційному порядку, після чого готується скерувати скарги до міжнародних інстанцій.

35-річний Ісмет Ібрагімов – активіст та знавець арабської мови. Одружений, має трьох доньок. Також в Ісмета залишилися літні батьки, якими він опікувався, коли був на волі.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова. 
 
На думку правозахисників, членів “Хізб ут-Тахрір” переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції прихильників партії проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади та за масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.
 
7 липня 2020 року після кількох обшуків у різних районах тимчасово окупованого Криму співробітники ФСБ затримали кримських татар у кримінальній справі про причетність до політичної ісламської партії “Хізб ут-Тахрір”, серед яких був і Ісмет Ібрагімов. Після цього кримськотатарського активіста помістили до слідчого ізолятора окупованого Сімферополя. Наразі його незаконно утримують у СІЗО-1 Ростова-на-Дону.

Ібрагімову окупаційні силовики інкримінують організацію діяльності “Хізб ут-Тахрір”.

У липні 2022 року судова колегія призначила Ісмету Ібрагімову 19 років позбавлення волі, з яких перші п’ять років він має провести у в’язниці. Після звільнення на нього чекають ще два роки обмежень пересування.

Кримська правозахисна група наголошує, що кримінальне переслідування осіб, які не є злочинцями з позиції українського законодавства, – це порушення ст. 7 Європейської конвенції з прав людини (покарання лише на підставі закону), оскільки за міжнародним гуманітарним правом РФ не має права застосовувати своє кримінальне законодавство на тимчасово окупованій території.

Також, на переконання Кримської правозахисної групи, російські судді виступають окремою ланкою в політично вмотивованому переслідуванні громадян України. 

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter