У Росії апеляційний суд не змінив вирок громадянам України та активістам “Кримської солідарності”

Дата: 01 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Апеляційний військовий суд у російському місті Власиха не змінив вирок п’ятьом активістам так званої другої Сімферопольської групи, засудженим у справі кримських мусульман “Хізб ут-Тахрір”.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

За даними кримськотатарських правозахисників, Енвер Аметов, Осман Аріфмеметов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв та Яшар Муєдінов будуть етаповані спочатку у в’язниці, а потім у колонії суворого режиму на території РФ.

Юристка Ліля Гемеджи повідомила, що протягом як суду першої інстанції, так і в апеляційному суді, сторона захисту намагалася довести необґрунтованість висунутого активістам обвинувачення.

 

Свідки у справі, які виступали під псевдонімами, насправді не були знайомі з підсудними, а фонографічні та лінгворелігієзнавчі експертизи були “неспроможними”, підкреслила Гемеджи.

Аріфмеметов у своїй промові відкинув аргументи сторони обвинувачення. Він заявив, що, попри грубі порушення у доказовій базі, суд виявив упереджене ставлення до всіх учасників цієї кримінальної справи.

“Які не процесуальні відносини пов’язують суддів та слідчих ФСБ, що перші приймають [будь-яку інформацію] від останніх лише на чесному слові? <…> Нас звинувачують у думці злочину в контексті спільної боротьби з інакодумством у Росії. А судова система перетворилася на інструмент знищення альтернативних думок, думок, відмінних від [позиції російської] влади”, — заявив Аріфмеметов.

Яшар Муєдінов закликав припинити репресії у Криму.

“Після темряви все одно прийде світло. Усі ми ходимо під Господом Богом”, — підсумував активіст.

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонена, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

У березні 2019 року російські силовики обшукали в тимчасово окупованому Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема представників громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом вони затримали 24 громадян України, серед них – громадянських журналістів Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Ремзі Бекірова. 27-го і 28 березня 2019 року російський суд у Сімферополі заарештував усіх затриманих.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих російськими силовиками 27 березня 2019 року в Криму.

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд визнав кримськотатарських активістів, серед яких був Руслан Сулейманов, винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади. Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. 4 роки терміну політв’язні проведуть у в’язниці, а потім ще один рік будуть обмежені у свободі пересування.

Підсудні винними себе не визнали і вважають своє переслідування політичним.

Раніше Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що станом на січень 2024 року росіяни незаконно ув’язнили 204 особи, з яких 123 – кримські татари. Відомство також у своєму щорічному огляді окреслило становища кримчан у російській окупації.

Нагадаємо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер. Українська влада неодноразово закликала європейських партнерів інвестувати у свою безпеку, постачаючи Збройним силам України зброю своєчасно та в достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter