У Росії адвоката Іллю Новікова звинуватили в “державній зраді”

Дата: 09 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Федеральна служба безпеки РФ порушила кримінальну справу проти адвоката Іллі Новікова за статтею про держзраду – за участь у бойових діях на боці України, а також звинуватила його в “пропагандистській роботі”.

Про це пише російський Інтерфакс.

Джерело: theins.ru

Після повномасштабного вторгнення Новіков “добровільно покинув територію Росії, вступив до лав Сил територіальної оборони України й досі бере участь у їхній діяльності, а саме пройшов військову підготовку, бере участь у бойових діях, займається пропагандистською роботою”, повідомили у ФСБ.

Щодо нього порушили кримінальну справу за статтею 275 кримінального кодексу Росії – “Державна зрада у формі переходу на бік супротивника”. У РФ Новікову загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, що Новіков народився в Москві 11 лютого 1982 року. Його батько росіянин, мати – українка з Бердянська.

Працював юристом в РФ, переїхав до України 2021 року. В лютому 2022-го, з початком повномасштабного вторгнення, вступив до лав тероборони.

Колишній адвокат екснардепки Надії Савченко, режисера, ексбранця Кремля Олега Сенцова, п’ятого президента України Петра Порошенка, а також політв’язнів Миколи КарпюкаСтаніслава КлихаОлексія Чирнія, Валентина Виговського та Ігоря Кияшка.

У Росії внесений до реєстру іноземних агентів у листопаді 2022-го. 1 грудня 2022 року МВС РФ оголосило Новікова в розшук.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що міністерство внутрішніх справ Росії оголосило в розшук українську журналістку, телеведучу, громадську діячку Яніну Соколову. Та заявила, що засмучена тим фактом, що це сталося лише в серпні 2023-го: “Переживала, що моя русофобія недостатня”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter