У Росії 2022 року заблокували рекордну кількість онлайн-ресурсів — дослідження

Дата: 02 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У Росії 2022 року заблокували рекордну кількість інтернет-ресурсів, також найбільшою за останні 15 років стала кількість кримінальних переслідувань за висловлювання думки в інтернеті.

Про це йдеться у щорічному дослідженні проєкту “Мережеві свободи”.

Минулого року дослідники зафіксували понад 637 тисяч випадків блокувань інтернет-сторінок — це абсолютний рекорд за 15 років, упродовж яких “Мережеві свободи” ведуть спостереження за рівнем свободи у рунеті.

Однією з головних причин збільшення кількості блокувань автори вважають ухвалення пакета законів про військову цензуру, що встановлюють кримінальну та адміністративну відповідальність за критику збройних сил РФ і дій влади, зокрема й за кордоном.

Десятки незалежних російських та закордонних медіа, блог-платформи, агрегатори новин, сайти правозахисних та благодійних організацій були заблоковані на підставі розпоряджень генпрокуратури та Роскомнагляду. Корпорація Meta, якій належать соціальні мережі фейсбук та інстаграм, а також Twitter визнані екстремістськими та заборонені в Росії, йдеться в документі.

Водночас правозахисники зафіксували 779 випадків кримінального переслідування росіян за висловлення думки в інтернеті, що стало річним максимумом за 15 років спостережень.

Через загрози кримінального переслідування та заборони на професію минулого року з Росії емігрувала щонайменше тисяча журналістів, йдеться в дослідженні.

Також 2022 року почастішали випадки зламу державних та корпоративних баз даних, на думку авторів доповіді, є елементом кібервійн. Рекордна кількість у 260 витоків особистих даних торкнулася щонайменше 75% жителів країни.

Минулого року з російського ринку пішла більшість провідних міжнародних IT-компаній, зокрема Microsoft, Alphabet, Apple, Intel, Qualcomm, IBM, Nokia, Symantec та інші (частково чи повністю). З країни виїхали близько 100 тисяч IT-фахівців, тобто кожен десятий співробітник російських IT-компаній.

Нагадаємо, що у Всесвітньому індексі свободи преси, який щорічно публікують “Репортери без кордонів”, Росія посідає 155-те місце і знаходиться між Азербайджаном (154) і Афганістаном (156).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що згідно з рейтингом Freedom on the Net, Росія минулого року продемонструвала найбільше падіння — на 7 пунктів. Водночас М’янма — 5 пунктів, Судан — 4. У загальному списку РФ перебуває на 65-й позиції з 70.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter