У російських вишах студентів системно навчають хакерства – СБУ

Дата: 05 Березня 2024
A+ A- Підписатися

РФ розвиває й масштабує цілу систему кіберагресії на національному рівні. Служба безпеки України виявила, що до цієї мережі залучають і студентів російських закладів вищої освіти. 

Про це повідомив керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю Forbes. 

Фото: Depositphotos

За його словами, в есбівців є документи, які свідчать про те, що система масштабування кіберагресії на національному рівні РФ існує з 2016 року.

У межах державної ініціативи офіцери-резервісти ГРУ (російської розвідки) й ФСБ навчають студентів кібернаступальних дій у відповідних технічних чи військових вишах. Після навчання здібних студентів можуть брати на роботу в урядові розвідувальні органи чи до спецслужб.

Студентів під час навчання залучають, приміром, до створення програмних засобів, вивчення систем логістики, енергетики та водопостачання різних країн та України, зокрема. 

“У жодній іншій країні світу немає такого, щоб людей системно вчили бути хакерами. Росія почала з вишів, з часом дійде й до шкіл”, – пояснив Вітюк.

Також керівник департаменту кібербезпеки зазначив, що інвестиції в російські кібератаки сягають мільярдів рублів і сума продовжує зростати.

Нагадаємо, що департамент кіберполіції за 2023 рік виявив понад 3600 кіберзлочинів. Також минулого року правоохоронці провели 18 міжнародних спецоперацій у цій сфері.

За оперативного супроводу кіберполіції до суду скерували обвинувальні акти щодо скоєння більш ніж 4 тисяч злочинів, а також вдалося відшкодувати майже 144 мільйони гривень збитків (з урахуванням арештованого та вилученого майна).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter