У російських колоніях в’язнів змушують по вісім годин на день дивитися державне телебачення – Навальний

Дата: 26 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії в’язнів у колоніях змушують по вісім годин на день дивитися державне телебачення, займатися чимось іншим під час перегляду заборонено. 

Про це в інтерв’ю The New York Times розповів Олексій Навальний – опозиціонер, який наразі відбуває покарання в колонії суворого режиму в Покрові Володимирської області.

Олексій Навальний. Джерело: 24tv.ua

Він назвав це способом “психологічного насильства” та “промивання мізків”.

За словами Навального, в колонії запроваджено п’ять щоденних сеансів телеперегляду для в’язнів. Перший починається після ранкової гімнастики, сніданку та прибирання двору. Після обіду та ввечері в’язні змушені дивитися телебачення майже весь вільний час.

“Ми дивимося фільми про Велику Вітчизняну війну або як одного разу, 40 років тому, наші спортсмени перемогли американців чи канадців. Я розумію суть ідеології путінського режиму: сьогодення і майбутнє замінюються минулим – справді героїчним минулим, або прикрашеним минулим, або повністю вигаданим минулим. Будь-яке минуле має постійно бути в центрі уваги, щоб витіснити думки про майбутнє та питання про сьогодення”, – розповів російський політик.

Читати, писати або робити щось інше перед телеекраном заборонено. Якщо ж ув’язнений засинає, охоронці кричать: “Не спи, дивись!”, уточнив опозиціонер.

Змушувати до багатогодинного перегляду телебачення російських в’язнів почали після 2010 року. На переконання експертів, це робиться для того, щоб посилити контроль над ними та зменшити вплив тюремних угруповань.

Нагадаємо, що Навального заарештували 17 січня 2021 року, одразу після повернення до Росії з Німеччини. Там він лікувався після отруєння нервово-паралітичною речовиною, схожою на “Новачок”, у серпні 2020-го. На думку західних спецслужб, до отруєння можуть бути причетні російські спецслужби, у Кремлі це заперечують.

До двох років шести місяців та двох тижнів ув’язнення Навального засудили через так звану справу “Ів Роше”, слідство в якій велося з 2012 року. За версією слідчого комітету РФ, компанія Олексія та Олега Навальних “Главподписка” надавала “Ів Роше” послуги за завищеними цінами, через що їй було завдано збитків у 55 мільйонів рублів.

У процесі суду “Ів Роше” відмовилася від претензій і заявила, що жодних збитків від компанії Навальних не отримала.

Попри це 2014 року опозиційного політика засудили за обвинуваченням у шахрайстві до трьох з половиною років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на п’ять років. Згодом його продовжили ще на рік.

У лютому 2021-го суд замінив покарання на реальне ув’язнення за поданням Федеральної служби виконання покарань. У відомстві Навального звинуватили в порушенні умов покарання та переховуванні від правоохоронних органів.

Сам Навальний заявив, що його умовний строк скінчився 30 грудня 2020 року, а в Німеччині він не переховувався, а відновлювався після отруєння.

Справу “Ів Роше” політик, його прихильники та правозахисники вважають політично мотивованою. 2017 року ЄСПЛ ухвалив, що розгляд справи порушив право Навального на справедливий суд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter