У російському полоні перебувають 126 жінок, більшість із них цивільні – Націнформбюро

Дата: 27 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на кінець червня 2023 року в російському полоні досі перебувають 126 жінок.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій з посиланням на дані Національного інформаційного бюро.

Зустріч звільнених з російського полону жінок. Фото: Андрій Єрмак

“За даними Національного інформаційного бюро, станом на кінець червня 2023 року в російському полоні перебуває 126 жінок. З них 46 військових і 80 цивільних”, – йдеться в повідомленні.

23 з полонених жінок мають дітей: 14 військових мають загалом 23 дітей, дев’ять цивільних – 15.

На початку травня представники Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Богдан Охріменко і Вікторія Цимбалюк розповідали, що в полоні РФ перебуває щонайменше кілька сотень жінок-військових. Водночас органи влади працюють над тим, щоб з’ясувати це і домогтися повернення їх додому.

Українська сторона вимагає повернення військовослужбовиць без жодних обмінів, як це передбачає Женевська конвенція.

Нагадаємо, що 17 жовтня відбувся великий обмін полоненими між Україною і Росією. Тоді додому повернулися 108 українських військових та цивільних жінок.

У російському полоні українських військовослужбовиць били, погрожували розстрілом та відрізанням кінцівок, а деяких примушували до отримання громадянства Росії. За словами однієї зі звільнених, у неволі з них знущалися найбільше саме жінки: “Жінок били, і найбільше били жінки – їхні жінки нас били. Нас із камери виводили щоранку і щовечора рахувати й били”.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter