З російського полону повернули 108 жінок, 37 з них – евакуйовані з “Азовсталі”

Дата: 17 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

17 жовтня, у понеділок, відбувся черговий обмін полоненими між Україною і Росією. Додому повернулися 108 українських військових та цивільних жінок.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Фото: Андрій Єрмак

“Черговий масштабний обмін полоненими вдалося провести сьогодні. Особливо емоційний та справді особливий: ми звільнили з полону 108 жінок. Це був перший цілковито жіночий обмін. У полоні перебували мами та доньки, яких дуже чекали рідні”, – зазначив Єрмак.

37 звільнених жінок – евакуйовані з “Азовсталі”, 11 офіцерок, 85 – рядових та сержанток.

Тож 35 захисниць зі Збройних сил України, 32 – з Військово-Морських сил, 12 – з тероборони, вісім – з Нацгвардії, включно з двома з “Азову”, п’ять – з Державної спеціальної служби транспорту, чотири – з Державної прикордонної служби та 12 цивільних. 

Як додає Єрмак, серед звільнених були жінки, незаконно ув’язнені в ОРДЛО, які потрапили в полон ще до повномасштабного вторгнення.

“Люди сиділи з 2019 року в псевдореспубліках за “надто проукраїнську позицію”, яка виражалася в перевезенні гуманітарки для дітей-сиріт, надумані “шпигунство” та “тероризм”. Зараз усі дівчата будуть проходити медичний огляд, реабілітацію. Будуть обіймати рідних, своїх дітей, відновлюватись”, – каже голова ОП.

Нагадаємо, що 22 вересня внаслідок чергового обміну полоненими в Україну повернулись 215 військовослужбовців, зокрема захисників “Азовсталі”.

Серед звільнених: командир “Азова”, Герой України Денис Прокопенко (Редіс); Сергій Волинський (Волина), виконувач обов’язків командира 36 окремої бригади морської піхоти; Святослав Паламар (“Азов”); Олег Хоменко (“Азов”); Денис Шлега з Нацгвардії України; Герой України Євген Бова, командувач 1 окремого батальйону морської піхоти; парамедикиня Катерина Поліщук (Пташка); захисниці Мар’яна МамоноваЯна Шумовецька та Анастасія Черненька, які потрапили в полон вагітними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter