В полоні РФ перебуває кілька сотень українських військовослужбовиць – Координаційний штаб

Дата: 06 Травня 2023
A+ A- Підписатися
У полоні РФ перебуває щонайменше кілька сотень жінок-військових. Українська сторона вимагає повернення військовослужбовиць без жодних обмінів, як це передбачає Женевська конвенція.
 
Про це повідомляє “Укрінформ” із посиланням на представників Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Богдана Охріменка і Вікторію Цимбалюк.
 
Обмін полоненими. Архівне фото. Джерело: “Радіо Свобода”

“У ворожих казематах перебуває декілька сотень українських жінок-військових. Координаційний штаб і всі органи державної влади працюють для того, щоб якнайшвидше домогтися їхнього повернення”, – сказав Охріменко.

Цимбалюк додала, що Україна, зі свого боку, дотримується норм Женевської конвенції, які передбачають не утримання в полоні жінок-військових, і також вимагає цього від Росії.

“Україна дотримується Женевської конвенції. російські військові жінки, які потрапили у полон, були репатрійовані. Цього ми вимагаємо і від російської сторони: повернути жінок-полонених без умов і обмінів”, – зазначила вона.

За словами Цимбалюк, на відміну від жінок-військових, точна кількість українських жінок-цивільних, які перебувають у РФ, невідома. Водночас органи влади працюють над тим, щоб з’ясувати це і домогтися повернення їх додому.

Проміжним результатом у Координаційному штабі вважають повернення понад 300 українських дітей.

Раніше ZMINA повідомляла, що з 2014 року в ЗСУ простежується стійка тенденція щодо збільшення чисельності жінок. Загалом кількість військовослужбовиць відтоді зросла у два з половиною рази, і це стосується всіх категорій особового складу ЗСУ. Приміром, кількість офіцерок збільшилася всемеро.

Нагадаємо, українські військовослужбовиці, яких звільнили у жовтні 2022 року, розповідали, що в полоні росіяни їх били, погрожували розстрілом та відрізанням кінцівок, а деяких примушували до отримання громадянства Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter