У російському полоні досі перебувають майже пів тисячі мешканців Херсонщини

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 2 січня в полоні російських військових на Херсонщині залишаються 474 людини. 

Про це розповіла прессекретарка Херсонської обласної прокуратури Анастасія Весіловська “Суспільному”. 

Виявлена в деокупованому Херсоні катівня росіян, де вони тримали викрадених

Від початку повномасштабного вторгнення на Херсонщині кількість викрадених окупантами сягнула вже 1 100. 

Серед них очільники міст, сільські голови, голови сільрад та їхні заступники, старости сіл, 21 депутат обласної та місцевої ради, 76 правоохоронців, чотири священнослужителі та інші.

“Наразі слідству відомо про звільнення 638 громадян, окупанти продовжують незаконно утримувати 474 людини. Наразі правоохоронці вживають заходів для встановлення місця перебування цих людей, тривають досудові розслідування”, – звітує посадовиця. 

На початку грудня Омбудсман говорив, що з 24 лютого українські правоохоронці відкрили загалом 1 984 кримінальні провадження за фактами викрадення та незаконного позбавлення волі громадян України російськими військовими або представниками окупаційних адміністрацій.

Щонайменше 613 випадків стосувалися Херсонщини. Росіяни в регіоні затримували й катували навіть дітей. 

Нагадаємо, що Херсонщина та Запоріжжя, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є лідерами за кількістю викрадень російськими військовими в Україні.

До повномасштабної війни росіяни незаконно утримували понад 127 цивільних на території окупованого Криму або Росії. На території терористичного утворення “ДНР” утримували 301 заручника Кремля, а в “ЛНР” – 69.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter