У російському полоні перебувають близько 25 тисяч цивільних заручників – Лубінець

Дата: 07 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Зараз у російському полоні перебувають близько 25 тисяч цивільних заручників. За півтора року війни вдалося повернути додому 2576 громадян України, з яких 144 цивільних.

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив  під час форуму “Легіон права”, передає кореспондентка видання ZMINA.

Фото: Дмитро Лубінець/Facebook

Станом на сьогодні нам вдалося повернути 2576 громадян України, з яких 144 цивільні. Зараз в російському полоні перебувають понад 25 тисяч цивільних заручників. Скільки треба часу Україні, щоб повернути всіх своїх громадян? Якщо не буде запущений дієвий механізм, на це будуть йти роки або десятиріччя“, – зазначив Лубінець.

Він підкреслив, що українці не можуть стільки чекати, оскільки кожного дня Росія продовжує піддавати тортурам наших громадян. І Офіс уповноваженого постійно з цим стикається та офіційно фіксує. Саме тому Омбудсман вкотре звертається до міжнародних інституцій з проханням допомогти у скорішому поверненні цивільних заручників.

Повернення деяких наших громадян відбувається завдяки співпраці з громадянським суспільством. Я хочу подякувати усім, хто працює у цьому напрямку“, – додав Лубінець.

Нагадаємо, 10 червня Дмитро Лубінець заявляв, що у російському полоні перебувають близько 22 тисяч цивільних українців. 

За його словами, зараз відсутні реальні механізми повернення всіх цивільних з російського полону. На його думку, міжнародні організації, які повинні напряму бути залучені до цього процесу, зокрема Міжнародний комітет Червоного Хреста та ООН, нічого не роблять та самоусунулись. 

Як відомо, 10 червня в Києві відбулася мирна акція, присвячена поверненню додому цивільних заручників. Під акції представники громадської організації “Цивільні в полоні” вимагали від української влади створити окремий орган, який займатиметься усіма питаннями та проблемами, пов’язаними з цивільними заручниками.

6 липня з російських в’язниць звільнили за обміном 45 воїнів ЗСУ, Нацгвардії, ДПСУ, а також двох цивільних і двох дітей, яких раніше депортували до РФ. Серед них повернули двох офіцерів, 41 рядового та сержанта, цивільного співробітника “Азовсталі” та тероборонівця з Херсона.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter