У РНБО хочуть поставити на облік українських користувачів вконтакті

Дата: 25 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов заявив, що українцям не варто користуватися забороненою в країні російською соцмережею “ВКонтакті”, а ті, хто поширюватиме російський контент, матимуть “певні проблеми”. 

Таку думку він висловив під час презентації створеного за сприяння МВС Глобального центру взаємодії в кіберпросторі.

На початку вересня в пресслужбі компанії “ВКонтакті” повідомили, що обійшли блокування, під якими соцмережа перебувала з 2017 року. Однак зробили це тільки в мобільному додатку. У відповідь на це РНБО заявила про те, що застосунок загрожує нацбезпеці, та пов’язала активізацію роботи російських соціальних мереж з місцевими виборами, які мають відбутися невдовзі.  

Через рік після запровадження санкцій експерти проєкту “Інтернет Свобода” в моніторингу порушень цифрових прав повідомляли, що  українські правоохоронці карають користувачів заборонених соцмереж “ВКонтакті” або “Однокласники” за коментарі на підтримку бойовиків “ДНР” / “ЛНР”. Здебільшого розгляди таких проваджень у суді закінчувались угодою про визнання провини з прокурором. 

За словами Данилова, вконтакті швидко змінює проксі, а тому у відомстві не встигають на це реагувати. 

“У країні є інституції, які за це відповідають. Зараз це перебуває в роботі. Вважаємо, що найближчим часом за допомогою наших закордонних партнерів це питання буде вирішене”, – розповів він. 

Водночас секретар РНБО повідомив, що хотів би наголосити на тому, що українських користувачів вконтакті нібито поставлять на облік. 

“Але я хотів би тут звернути увагу на іншу річ, на користувачів, які користуються цим забороненим ресурсом. Це так само їхня має бути відповідальність: нащо вони це роблять та для чого. Річ у тому, що зараз та система, яка починає працювати, – про всіх цих користувачів матимемо розуміння, вони будуть усі на обліку. Якщо вони далі поширюватимуть російський контент на території країни, вони матимуть певні проблеми безпосередньо з нашою поліцією і нашими силовими структурами”,  – сказав він. 

Погодився зі словами Данилова заступник очільника МВС Сергій Гончаров. Він також заявив:

“Насамперед має бути відповідальність користувачів. Вони повинні розуміти, що порушують законодавство”.

Нагадаємо, що соціальна мережа “ВКонтакті” фактично заблокована в Україні з травня 2017 року. Тоді президент Петро Порошенко ввів у дію перше рішення РНБО про санкції, яке, зокрема, містить “заборону інтернет-провайдерам надання послуг з доступу користувачам мережі інтернет до ресурсів”, серед яких соціальна мережа “Однокласники”, а також сервіси Яндекса, Mail.ru та ін. 

Водночас юридичний аналіз санкцій, підготований коаліцією “За вільний інтернет”, свідчить, що вони не відповідають українському та міжнародному законодавству. Українські правозахисні та медійні організації неодноразово закликали відмовитися від неправомірних обмежень інтернету та використовувати законні й прозорі способи боротьби з російською пропагандою та кібератаками. Однак уже цього року президент Володимир Зеленський продовжив заборону. 

Відомо, що в Україні деякі провайдери не блокують і половини заборонених РНБО сайтів, 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter