У Раді зареєстрували законопроєкт про бронювання за сплату підвищеного військового збору

Дата: 12 Червня 2024
A+ A- Підписатися

На розгляд Верховної Ради подали законопроєкт №11331, у разі ухвалення якого в Україні запрацює так зване економічне бронювання. 

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення. Фото: WSJ

Серед авторів ініціативи Дмитро Наталуха, Марія Мезенцева та відома сумнівною законотворчістю та заявами Галина Третьякова

Нині ні тексту, ні пояснювальної записки до документа на сайті парламенту немає. Втім, один з авторів нардеп Наталуха розповів деталі ініціативи. 

Так, у разі схвалення законопроєкту можливість забронювати працівника отримає кожен субʼєкт господарювання, що сплачуватиме підвищений військовий збір у 20 тисяч гривень на місяць. Не працівник, а бізнес платитиме збір, тож керівники визначатимуть, хто для них найкритичніший. Водночас відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін

Нардеп каже, що поширення можливості бронювання на кожен субʼєкт господарювання прибирає проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів.

“Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року”, – додає один з авторів ідеї. 

Механіку сплати підвищеного військового збору окреслили в повʼязаному законопроєкті №11332.

Наталуха додав, що невдовзі нардепи подадуть два альтернативних законопроєкти, які міститимуть:

  • модель із бронюванням за рівнем зарплати в понад 35 тисяч гривень; 
  • змішану модель – 35 тисяч гривень зарплати для найманого працівника, 20 тисяч гривень військового збору для ФОП.

Нагадаємо, що раніше правозахисники називали дискримінаційною і неконституційною можливість бронювання військовозобов’язаних, які сплачують податки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter