Парламенту пропонують віддати одіозній Вищий раді правосуддя контроль за добором членів ВККС

Дата: 02 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада планує розглянути законопроєкт №3711-д, покликаний сформувати Вищу кваліфікаційну комісію суддів. Автори пропонують віддати контроль за формуванням ВККС одіозній Вищій раді правосуддя.

Текст законопроєкту опублікували на сайті парламенту. 

Фото: з відкритих джерел

Понад рік в Україні не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) – орган, відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. 

Законопроєкт №3711-д подала на розгляд парламенту група депутатів. Документ є доопрацьованою версією законопроєкту президента Володимира Зеленського, який той подав у червні минулого року, щоб розв’язати проблему з ВККС. Ідею тоді розкритикувала Венеційська комісія та активісти, однак профільний комітет усе ж рекомендував парламенту ухвалити документ. Фахівці наголошували, що запропоновані президентом норми не тільки не вирішують ключових проблем судової влади, а й лише поглиблюють їх. 

Згідно з новим законопроєктом, Конкурсна комісія з доброчесності і Комісія з питань доброчесності складатиметься з трьох осіб з-поміж суддів і трьох осіб з-поміж міжнародних експертів., до якої мають увійти міжнародні експерти, оцінюватиме тільки добропорядність кандидатів до ВККС, однак їхній професійний рівень оцінюватимуть члени Вищої ради правосуддя. Вона й ухвалюватиме остаточні рішення щодо призначень до ВККС.

Нагадаємо, що Вища Рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який стежить за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо. Однак члени ВРП часто ігнорують інформацію про кричущі порушення з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Нещодавно стало відомо про те, що Вища рада правосуддя відправляє у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Фотографія обкладинки: Reuters

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter