У Раді хочуть надати Міноборони дані про військовозобов’язаних чоловіків з реєстрів інших відомств

Дата: 18 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку оброблення та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану. Цим законопроєктом створюють електронний реєстр військовозобов’язаних. 

Про це йдеться в картці документа на сайті парламенту. 

Ілюстраційне зображення

Авторами документа стало чимало депутатів, серед яких колишній президент Петро Порошенко, Мар’яна Безугла, Давид Арахамія, Ірина Геращенко, Юлія Тимошенко та інші. 

У пояснювальній записці вони кажуть, що завданням документа серед іншого є “удосконалення процедури інформаційної взаємодії між державними реєстрами, встановлення можливості подання заяви (звернення) в паперовій або електронній формі до відповідних державних органів для набуття статусу учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, а також визначення порядку набуття військовослужбовцями статусу учасника бойових дій під час дії воєнного стану”. 

У записці автори також розкривають дані щодо кількості мобілізованих чоловіків від 24 лютого минулого року. 

“З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну до Збройних Сил України мобілізовано 700 тисяч осіб, до Державної прикордонної служби України – 60 тисяч, до Національної гвардії України – 90 тисяч, до Національної поліції України – 100 тисяч”,кажуть вони.

До реєстру вноситимуть :

  • персональні дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • службові дані призовників, військовозобов’язаних та резервістів;
  • дані про потребу в комплектуванні особовим складом ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, крім інформації, що становить державну таємницю.

Наповнюватимуть реєстр із баз даних МВС, Мінфіну, МОН. Втім, у Міноборони нещодавно розповіли, що ведуть роботу, щоб обмінюватись інформацією також з міністерством охорони здоров’я, пенсійним фондом, Офісом генерального прокурора та іншими відомствами. 

Закон про єдиний електронний реєстр призовників парламент схвалив ще у 2017 році, втім формально його запустили лише в березні минулого року.  

Нагадаємо, що через три місяці в Україні мають переглянути всі рішення ВЛК, ухвалені за час великої війни. Детективи вже встановили щонайменше 388 людей, які могли незаконно отримати постанови про непридатність до військової служби. 

Понад половину молодих українок, як свідчать соцопитування, хотіли б, щоб військовий призов був як для чоловіків, так і для жінок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter