У психоневрологічному інтернаті на Житомирщині жінок “лікують” побиттям та змушують роздягатися на людях

Дата: 04 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

У Радомишльському психоневрологічному інтернаті на Житомирщині підопічні жінки не отримують належних медичних послуг та стають жертвами фізичного насильства з боку працівників установи. 

Про це розповіли в Офісі Омбудсмана. 

Попередній візит до установи експерти робили ще у 2017 році. Відтоді, за їхніми словами, в інтернаті усунули частину недоліків, на які вказували монітори. Так, на належному рівні забезпечили питний режим, відремонтували лазню, урізноманітнили зайнятість підопічних у трудових майстернях та облаштували альтанки й куточки для відпочинку на ділянці перед будівлею. 

Однак останній візит показав і низку грубих порушень прав підопічних інтернату. Незважаючи на те що установа має ліцензію на господарську діяльність із медичної практики, лікаря-терапевта, який працює на пів ставки, підопічні не отримують належного лікування. 

“В однієї ліжко-хворої підопічної виявлено глибокий та обширний пролежень, вона страждає через нестерпний біль. Лікар оглядав і призначав їй лікування майже місяць тому. На вимогу моніторингової групи сімейним лікарем оглянуто жінку і призначено консультування хірурга”, – розповіли монітори. 

Шокувала експертів і відсутність найнеобхідніших для лікування підопічних медикаментів: нейролептиків, протисудомних, седативних препаратів. 

“В інтернаті обладнаний сучасний кабінет масажиста, але понад пів року його послуги підопічні не отримують. Та й раніше масаж робили лише трьом-чотирьом підопічним на місяць”, – зазначили експерти.

Уже під час особистого спілкування підопічні жінки розповіли моніторам про те, що медсестри застосовують до них фізичне насильство, а в самому закладі існує неформальна ієрархія серед підопічних.

“Персонал використовує деяких підопічних для догляду і нагляду за іншими. Хоча в установі єдиний для всіх режим догляду, частині підопічних не дозволяється вдень знаходитися в житлових кімнатах. Вони змушені сидіти на незручних лавках спиною до телевізора і навіть лежати на підлозі. Водночас є велика облаштована гарними меблями затишна кімната, котра, як і три роки тому, використовується лише відвідувачами”, – поділилися враженнями від побаченого монітори.

Підопічні розповіли, що їх змушують роздягатися наголо в присутності інших під час переодягання в кімнаті денної зайнятості та коротко стригтися. Також виявилося, що в інтернаті встановлено необґрунтовані обмеження користування душовими кімнатами: гігієнічні процедури 20 жінок мають устигнути зробити за 40 хвилин.

Нагадаємо, що нещодавно монітори Офісу Омбудсмана виявили численні порушення в Центрі охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України на Львівщині. Виявилось, що людей там тримають у неопалюваних приміщеннях за температури +11–15 градусів.  

Минулого року монітори Офісу Омбудсмана виявили, що на Дніпропетровщині підопічних одного з інтернатів змушували займатися сексом з іншими підопічними, які наглядають за поведінкою в установі.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter