Підопічних інтернату на Дніпропетровщині змушували займатися сексом з наглядачами

Дата: 04 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

У Стародобровольському психоневрологічному інтернаті на Дніпропетровщині підопічних змушували займатися сексом з іншими підопічними, які наглядають за поведінкою в установі.

Про це розповіли в Офісі Уповноваженої Верховної Ради з прав людини. 

Стародобровольський психоневрологічний інтернат

Про неналежне поводження дізналися, коли до інтернату приїхали монітори Національного превентивного механізму. У день візиту в установі, яка розрахована на 306 ліжок, перебували 321 людина. Виявилось, що починаючи з 2013 року підопічні не проходили щорічних медичних оглядів, а в історіях їхніх хвороб були відсутні записи стосовно зміни режиму утримання, а також про випадки отримання травм та надання першої медичної допомоги.

Окрім фактів сексуального насильства, про які розповіли підопічні, під час розмов з моніторами люди наголошували, що санітари часто б’ють їх, а інколи закривають наодинці в приміщенні з ґратами на вікнах та дверях.

“Під час візиту було виявлено особу з гематомою на лобі та синцями під очима, зі слів якої тілесні ушкодження завдані санітаром. Жодних записів щодо фіксації тілесних ушкоджень здійснено не було”, – розповіли в Офісі Омбудсмана. 

З понад трьох сотень людей в інтернаті 47 не можуть самостійно обслуговувати себе, однак, як виявилось, для допомоги таким підопічним на зміні працюють усього дві санітарки, які не встигають нагодувати людей вчасно, а тому вживання їжі розтягується на години.

Наслідки побиття санітарами закладу

“Деякі підопічні лежачі на підлозі, там і їдять”, – діляться побаченим монітори. 

Під час перевірки також виявилось, що в одному з відділень інтернату людей зв’язують, що є прямим порушенням українського законодавства та розцінюється як катування. 

Під час перевірки монітори викликали правоохоронців, адже деякі з порушень мали кримінальні ознаки, а звіт перевірки передали до прокуратури. 

Нещодавно стало відомо про те, що в інтернаті на Вінниччині підопічних одного з інтернатів також тримали в нелюдських умовах. Активісти, які прийшли до закладу з перевіркою, були шоковані, коли знайшли в одному з відділень кімнату в напівтемряві, де перебували абсолютно голі підопічні різної статі та віку. Людей утримували там довгий час і не давали змоги вийти до вбиральні, через що в кімнаті стояв жахливий сморід випорожнень.

Раніше ZMINA розповідала про те, в яких умовах тримають людей у найбільшому в Україні психоневрологічному інтернаті в Києві, який навіть експерти порівняли з концентраційним табором. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter