Голі чоловіки, жінки та діти в зачиненій кімнаті: як живуть в інтернаті на Вінниччині

Дата: 30 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

У Плисківському психоневрологічному інтернаті на Вінниччині підопічних тримають у нелюдських умовах з порушенням санітарних норм.

Про це повідомляє “UA:Вінниця”.

На Вінниччині психічно хворих людей тримали під замком і роздягненими

Чи законно – голими, босими, на холодному кахлі та в антисанітарних умовах утримували підопічних Плисківського психоневрологічного інтернату на Вінниччині — з’ясовує поліція. Там відкрили кримінальне провадження за статтею “незаконне позбавлення волі”. Такі ймовірні порушення після перевірки виявили представники обласного департаменту соцполітики та Всеукраїнська громадська організація осіб з інвалідністю "User". Очільник останнього розповів — з-поміж усього, психічно-хворих замість м’яса – годували салом, і самовільно знімали з їхніх рахунків гроші. Директор закладу після всього — звільнився. Як він сам пояснює такі умови і що про це говорять працівники інтернату — дивіться.

Gepostet von UA: Вінниця am Montag, 28. Oktober 2019

Порушення виявили під час рейду громадських активістів ГО “User” та керівництва Департаменту соціальної політики Вінницької ОДА. Скарги на умови тримання людей у закладі, який розташований у селі Плисків, неодноразово надходили до активістів, а тому вони вирішили перевірити їх. 

“Ми очікували побачити зачинені двері (закладу. – Ред.) – те, що ми ніби підозрювали. Насправді ми побачили набагато жахливішу картину. Просто нелюдське поводження з тими клієнтами, які проживають у тому закладі”, – розповіла директорка Департаменту соцполітики Вінницької ОДА Наталія Заболотна. 

Під час перевірки в закладі знайшли кімнату в напівтемряві, де перебували абсолютно голі підопічні різної статі та віку. За словами активістів, людей утримували там довгий час і не давали змоги вийти до вбиральні, через що там стояв жахливий сморід випорожнень.

“В іншому одноповерховому приміщенні інтернатної установи моніторингова група виявила групу людей жіночої та чоловічої статі, роздягнутих наголо, що є підопічними психоневрологічного інтернату, які знаходилися в одній великій кімнаті, а інші підопічні допомагали їм одягатись. Підопічні протягом нічної доби не мали можливості користуватися санітарним вузлом, вимушені були справляти людські потреби в кімнаті проживання: на підлогу, постіль”, – розповіли активісти. 

За словами моніторів, підопічні інтернату не позбавлені та не обмежені в дієздатності, а стан їхнього здоров’я не потребує ізоляції.

Журналісти “UA:Вінниця”, які також приїхали до закладу, поспілкувалися з працівниками інтернату, але ті відкидали звинувачення в нелюдському поводженні. Однак відомо, що ще в грудні 2018 року Офіс Омбудсмана розповідав про численні порушення норм у ПНІ та вказував на можливі фінансові махінації з ощадними книжками підопічних. Так, в один день 22 підопічних зняли зі своїх ощадних книжок по п’ять тисяч гривень.

Наразі за фактами, виявленими під час перевірки, обласна прокуратура внесла до ЄРДР заяву за статтею “незаконне позбавлення волі”. Фотографію витягу з реєстру на своїй сторінці у фейсбуці виклав голова ГО “USERS” Руслан Імереллі.

Ми вже писали про антисанітарію, жахливі умови проживання та нелюдське поводження в Плисківському психоневрологічному…

Gepostet von Ruslan Imerelli am Donnerstag, 17. Oktober 2019

Після розголосу директор інтернату  Іван Катрук звільнився “за згодою сторін”, а в телефонній розмові з журналістами відкинув звинувачення та заявив, що підопічні “не ночували на кахелі”, а просто “рано в спальні встали та перейшли до кімнати перебування”. 

Наразі обов’язки директора Плисківського інтернату виконуватиме новопризначений Максим Гвоздінський. З його слів, він має намір налагодити роботу кухні та медперсоналу. За інформацією журналістів “UA:Вінниця”, поки правоохоронці проводять перевірки, в інтернаті цілодобово залишаються на утриманні 94 вихованці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter