У психоневрологічному інтернаті на Одещині підопічних змушували працювати за цигарки та цукерки

Дата: 13 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Під час моніторингового візиту до Барабойського будинку-інтернату на Одещині представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини виявили, що підопічних примушують до праці, а декого запирають в ізольованих приміщеннях.

Про це повідомили у представництві Омбудсмана в Одеській області.

Джерело: представництво Омбудсмана в Одеській області

Під час відвідування встановлено факти неналежного поводження персоналу закладу з підопічними. Так, моніторинговою групою виявлено підопічну закладу, яка перебувала в ізольованому приміщенні. Персонал пояснив необхідність таких дій щодо підопічної нападом агресії, який стався в неї напередодні. Зазначений обмежувальний захід здійснено без наявності правових підстав, без відповідного спостереження за станом особи, без обліку часу застосування ізоляції“, – йдеться в повідомленні.

Крім того, моніторингова група зафіксувала відсутність в установі укриттів та сповіщення про повітряну тривогу. Деякі пацієнти мешкають у замалих кімнатах, які потребують ремонту. До того ж не всі з них забезпечені приліжковими меблями.

Харчові продукти в інтернаті зберігалися в холодильниках з порушенням температурного режиму та без первинного пакування.

Джерело: представництво Омбудсмана в Одеській області

Також зі слів деяких підопічних санітарні працівники залучають їх проти волі до робіт на території та підсобному господарстві установи, зокрема, змушують мити маломобільних підопічних, санітарно-гігієнічні приміщення та виконувати роботи в підсобному господарстві (фермі). Підопічні зазначили, що за виконану роботу їм видають цигарки та цукерки“, –  зазначають учасники моніторингової групи.

За фактами порушення прав людини та з метою усунення виявлених недоліків до компетентних органів скерують відповідні листи та акти реагування Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Нагадаємо, у Радомишльському психоневрологічному інтернаті на Житомирщині підопічні жінки не отримують належних медичних послуг та стають жертвами фізичного насильства з боку працівників установи. 

Раніше ZMINA повідомляла, що у Стародобровільському психоневрологічному інтернаті на Дніпропетровщині підопічних змушували займатися сексом з іншими підопічними, які наглядають за поведінкою в установі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter