У прикордонному селі на Чернігівщині російські військові разом з ФСБ викрали підприємця та вивезли в Росію

Дата: 26 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові викрали підприємця Миколу Васильовича Лупека з прикордонного села Грем’яч, що на Чернігівщині. Про його місцезнаходження досі нічого не відомо. 

Про це виданню ZMINA розповіла його дружина Раїса Лупеко та свідок насильницького зникнення, який побажав зберегти анонімність. 

Лупеко Микола Васильович, 1965 року народження

Злочин стався 7 березня після того, як російські військові розгромили та пограбували прикордонну заставу у селі. Тоді до садиби Лупека приїхали близько 30 військових на дев’ятьох одиницях техніки, зокрема на трьох БТРах. Вони приїхали спеціально на їхню адресу. 

“Спочатку вони запитували, чи нам потрібна якась допомога, ліки, до прикладу. Я відповіла, що не потрібно. Після цього вони поцікавилися нашими даними і оголосили, що оглянуть садибу. До них підійшов головний зі смужками паперу, в одній з яких було написано ім’я мого чоловіка. Потім він почав шукати фотографію Миколи на своєму мобільному телефоні і знайшов його фото з паспорта”, – згадує Раїса Лупеко. 

Жінка вважає, що то був представник ФСБ, який криком наказав військовим обшукати всі приміщення. Вони обшукали будинок, підвал та гараж, де стояло авто Mitsubishi Pajero. 

“Він, як помітив цю машину, відразу сказав, що вона їздила по кордону, що вони в неї стріляли, що його друга з неї застрелили. На це я йому сказала, що ви можете подивитися, що на ній вже довго не їздили, і до того ж на ній були б тоді сліди від куль. Та він все одно кричав, підбігав до мене, погрожував пістолетом і наказав вивозити цю машину, а також “Форд”, на якому ми привозили товари у свій магазин”, – переповідає жінка.

При цьому вона зауважила, що інший військовий запитував співробітника ФСБ, навіщо йому “Форд”, адже той не їздив по кордону. Утім, після цього силовик наказав “пакувати” Миколу Лупека, попри те, що потерпілому стало зле. Чоловік перехворів коронавірусом, отримав ускладнення і страждає наразі на гіпертонію.

Росіяни також забрали мобільні телефони подружжя.   

Свідок відзначає, що російські військові були молодими чоловіками. Вони носили маски та були перев’язані червоними стрічками. Миколу Лупека вивезли у напрямку Росії. 

Село Грем’яч

Новгород-Сіверський районний відділ поліції порушив кримінальне провадження за фактом насильницького зникнення підприємця. 

Раніше ZMINA повідомляла, що на Херсонщині російські військові викрали двох цивільних – родину Князєвих. Нещодавно стало відомо про викрадення росіянами на Херсонщині мешканки села Козачі Лагері Олени Строгіної. Рідні шукають її вже майже два місяці. 

Нагадаємо, що правозахисники зафіксували щонайменше 800 випадків викрадення російськими військовими активістів, журналістів, представників місцевої влади, локальних політиків, релігійних діячів, бізнесменів та їхніх родичів у восьми областях України. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter