У прифронтових областях лише 61% учнів та учениць кажуть, що мають укриття в школах

Дата: 14 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У прифронтових областях України лише 61% учнів та учениць розповіли, що мають укриття в школах. 

Такі дані дослідженні “Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Depositphotos

Загалом соціологи і VoxPopuli Agency за підтримки Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe та Міністерства освіти і науки України опитали 1397 учнів та учениць, 1288 батьків, 1141 педагога й педагогиню, 146 представників та представниць шкільних адміністрацій, 64 представники й представниці органів місцевого самоврядування в усіх областях України. Респонденти й респондентки всіх п’яти груп, як кажуть автори дослідження, досить рівномірно представляють (за місцем розташування школи) три макрорегіони України: 30–32% залежно від групи представляють захід, 33–38% – центр / північ, 33–36% — прифронтові області.

Результат із 61% учнів та учениць з прифронтових регіонів, які кажуть, що мають укриття, резонує з результатом з інших регіонів –  87–88%. Ще 22% відповіли, що не знають. З-поміж батьків у прифронтових областях також лише 58% кажуть, що укриття є, хоча ті ж 22% не володіють такою інформацією. З-поміж учителів та вчительок у прифронтових областях 65% кажуть про наявність укриття. 

Поцікавилися дослідники й думкою респондентів щодо найефективнішої форми навчання. Так, 62% учнівства і 79% батьків вважають такою формою, коли всі або переважна більшість занять відбуваються очно. Дистанційному формату віддають перевагу 21% учнів та учениць і 11% батьків. Решта – 16% учнів і 18% батьків – переважно говорять про змішаний формат.

Водночас якщо для 73% і 69% учнівства заходу і центру / півночі більше підходить очне навчання, то в прифронтових областях таких 47%. У прифронтових областях 36% учнів та учениць віддають перевагу дистанційному навчанню. 

Нагадаємо, що на 2024 рік український уряд виділив 2,5 мільярда гривень для модернізації укриттів. 

Торік з бюджету на облаштування укриттів у навчальних закладах виділили 1,5 мільярда гривень, але до середини жовтня посадовці в регіонах витратили на укриття лише в школах менш ніж 10% виділених коштів. 

Фотографія обкладинки: Інформатор 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter