У Празі активісти вивісили банери з вимогою вигнати РФ з Ради безпеки ООН

Дата: 05 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Празі громадські активісти повісили плакати з qr-кодом на петицію з вимогою вигнати РФ з Ради безпеки ООН.

Про це повідомляє телеграм-канал “Радіо Свобода”. 

Скриншот з відео “Радіо Свобода”

Банери з’явились у найбільш туристичних місцях, а саме на башті біля Карлового мосту, біля памʼятника політичному діячу Томашу Масарику та на костелі пресвятого Сальватора.

Із закликом позбавити Росію місця у Раді безпеки ООН вже не вперше офіційно виступає Україна. На думку українських посадовців, РФ перебуває в організації нелегітимно, бо, як зазначила 26 грудня 1991 року Рада Республік Верховної Ради СРСР, “зі створенням Співдружності Незалежних Держав СРСР як держава і суб’єкт міжнародного права припиняє своє існування”, а тому Росія не набула статусу так званої держави-продовжувача СРСР в ООН.

У квітні поточного року, попри напад на Україну, Росія головувала у Радбезі ООН. Російські посадовці використовували своє місце для поширення дезінформації, наприклад, виправдовували депортації українських дітей. У відповідь на це 49 країн ООН випустили спільну заяву, в якій наголосили – жодна кількість брехні не заперечить правди. 

Нагадаємо, що у квітні представник України в ООН Сергій Кислиця не брав участі у засіданнях Радбезу, які не становили критичний інтерес для національної безпеки. Дипломат назвав ситуацію, коли Росія перебуває в ООН, абсурдом нового рівня. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter