Росія місяць головуватиме в Радбезі ООН: як реагує світ?

Дата: 01 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Протягом квітня 2023 року Росія головуватиме у Раді безпеки ООН. 

ZMINA зібрала реакції у світі на цю подію. 

Фото: peacekeeping.un.org

Місце країни, що головує в Раді безпеки ООН, міняється щомісяця, а черговість визначається в алфавітному порядку назв англійською мовою. 

Рада складається загалом з 15 членів, серед яких США, Китай, Франція, Росія та Велика Британія є постійними, а 10 інших обирає Генеральна Асамблея на дворічний термін.

Цей рік почався з головування Японії, у лютому її замінила Мальта, у березні – Мозамбік., а вже у травні головуватиме Швейцарія, а далі – ОАЕ. Країна-голова не має особливих повноважень, однак сам факт того, що країна, яка порушує статут ООН, досі залишається в організації, викликав реакцію у світі. 

Востаннє Росія керувала радою у лютому 2022-го, коли повномасштабно вдерлась в Україну.

“З нетерпінням чекаємо на енергійні дискусії щодо пропозиції України про місце призначення ваших (російських – Ред.) військових кораблів”,написав у твітер голова Міністерства закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс

Ганебним, принизливим та небезпечним назвав квітневе головування Росії у Радбезі ООН й постійний представник Естонії в ООН Рейн Таммсаар. Він також нагадав, що Росія отримує місце голови у річницю звільнення Київщини від російської окупації та відкриття світу жахливих воєнних злочинів, зокрема, у Бучі. 

Таммасаар зачитував звернення від імені Естонії, Литви та Латвії. 

Постпред РФ при ООН Василь Небензя. Фото: Newsweek

Напередодні щодо російського головування висловились й США.

Постійна представниця країни в ООН Лінда Томас-Грінфілд  наголосила, що Росія використовуватиме своє місце в Раді для поширення дезінформації. Російські дипломати цього не приховують та заздалегідь повідомили про плани провести у квітні “неформальне засідання”, де говоритимуть про депортації дітей з України, видаючи їх за “порятунок”. 

Висміюванням міжнародної дипломатії назвали російське головування й представник України в ООН Сергій Кислиця та професор Єльського університету Джеффрі Зонненфельд у спільній статті для видання Times. У тексті, між іншим, звертають увагу на те, що “грабіжникам не дають керувати банками, а засудженим за сексуальні злочини не доручають керувати садами”. 

Кислиця окремо заявив виданню The Guardian, що не братиме участі в засіданні Радбезу цього місяця, якщо не “йдеться про питання, що становлять критичний інтерес для національної безпеки”. 

“Вони виводять абсурд на новий рівень”, – додав дипломат. 

Нагадаємо, що Україна вважає квітневе головування Росії у Радбезі ООН “поганим жартом”, а саме перебування країни на чинних правах в організації – нелегітимним. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter