У порту на Одещині затримали судно та його капітана. Його підозрюють у незаконному вивезенні зерна з окупованого Криму

Дата: 12 Липня 2024
A+ A- Підписатися

В акваторії Одеської області Служба безпеки України затримала іноземне вантажне судно та його капітана, підозрюваного у вивезенні українського зерна з тимчасово окупованого Криму.

Про це інформують СБУ та Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Повідомляється, що корабель ходив під прапором однієї з країн Центральної Африки, а його екіпаж виконував замовлення РФ щодо вивезення зерна з тимчасово окупованого Криму. За даними слідства, протягом 2023–2024 років судно неодноразово пришвартовувалося в морському порту Севастополя, після чого вантаж транспортували на Близький Схід і продавали.

“Для приховування протиправної діяльності перед заходом судна до порту м. Севастополь на ньому вимикали Автоматичну ідентифікаційну систему AIS, що є грубим порушенням вимог безпеки мореплавства”, – йдеться в повідомленні.

У прокуратурі уточнили, що судно називалося USKO MFU і йшло під прапором Камеруну. Затримали його в порту Рені Одеської області.

Також повідомляється, що в листопаді 2023 року корабель провів захід і вихід з порту в Севастополі, де завантажив понад 3 тисячі тонн агропродукції, призначеної для турецької компанії.

“Наприкінці травня 2024 року судно вдруге зайшло до закритого порту Севастополя з вимкненою системою AIS, де здійснило розвантаження вантажу з Туреччини. Надалі судно вийшло з порту, вказавши пункт призначення – м. Стамбул. Проте після увімкнення системи AIS, 2 липня судно зайшло в один з портів Республіки Молдова”, – йдеться в повідомленні.

Розслідування встановило, що капітаном вантажного судна є громадянин однієї з країн Південного Кавказу, до складу екіпажу входило ще 12 іноземців. Під час обшуку на борту було виявлено документи, засоби навігації та інші речові докази.

Капітану корабля повідомили про підозру за ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України. Розв’язується питання про обрання запобіжного заходу, чоловікові загрожує до п’яти років ув’язнення.

Як встановило розслідування Катерини Яресько, під час першого заходу USKO MFU в порт Севастополя в листопаді 2023 року капітаном балкера був громадянин Азербайджану 39-річний Вакіл Асланов.

USKO MFU належить компанії MED VOYAGER SHIPPING INC з Маршаллових островів і з юридичною адресою в турецькому місті Гіресун. Судновласник володіє цим судном з 2018 року. 

Керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний на своїй фейсбук-сторінці повідомив, що завдяки систематичному моніторингу порушнику не вдалося залишитися непоміченим:

“Дякую за пильність Катерині Яресько та оперативне реагування Регіональному управлінню морської охорони Державної прикордонної служби України”, – написав прокурор Криму. 

Російська влада публічно підтверджувала, що вивозить українське зерно з окупованих територій на тимчасово окупований Кримський півострів. Російський глава Криму Сергій Аксьонов визнавав, що Росія продає українське зерно. Однак пізніше Аксьонов заявив, що в кримських портах не завантажують зерно для прямих постачань за кордон.

Напередодні Представництво президента України в Автономній Республіці Крим повідомило, що окупанти вивозять вкрадену українську пшеницю із Севастополя на продаж до Венесуели.

У квітні судно північного торгового флоту РФ Enisey прибуло з Архангельська до окупованого Севастополя. Впродовж тижня окупанти завантажили судно 27 тисячами тонн пшениці, вивезеної з Мелітополя. Далі пшеницю перевантажили із судна Enisey на пароплав поблизу Порту Кавказ. Звідти пароплав вирушив через Босфор до пункту призначення “Порт Венесуела”.

Україна неодноразово звинувачувала країну-агресора у використанні для цього таких портів, як Севастополь, і нещодавно видала ордери на арешт 24 суден, які причетні до цих операцій.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter