У понад половини родин з середнім доходом та більшості малозабезпечених погіршилась фінансова ситуація – дослідження

Дата: 10 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Серед опитаних соціологами українських матерів погіршення фінансової ситуації у родині відчули 27% із сімей з високим доходом, 53% родин з середнім доходом, 78% – малозабезпечених, а також 90% бідних.  

Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення проєкту “Дій для дітей України”. 

Маргарита Ткаченко годує свою доньку Софію в Ізюмі на Харківщині торік. Фото: AP Photo/Evgeniy Maloletka

Загалом 38% матерів вказали, що їм потрібна фінансова допомога, 14% потребують допомоги в забезпеченні необхідними харчами, а 13% потребують непродовольчої допомоги, наприклад, одягу, предметів гігієни, ковдр та іншого. 

Погіршення можливості батьків розв’язувати питання, пов’язані з вихованням та розвитком дітей, у порівнянні з часами до великого вторгнення, відчувають 54% опитаних. Ще 25% вважають, що нічого не змінилось, а ще 15% відзначили покращення. Найчастіше про погіршення казали ті, чиє фінансове становище є зараз найгіршим.

Частіше за інших про такі труднощі говорили матері з Києва – 67%. Серед матерів з високим доходом про погіршення казав 41%, серед малозабезпечених – 59%, серед сімей з найнижчим доходом – 54%. 

Щодо бачення майбутнього 62% матерів з вищим сімейним доходом відчувають оптимізм стосовно розвитку справ у країні, порівняно з лише 48% з низьким сімейним доходом. 

Дослідники, підбиваючи висновки, кажуть, що ситуація, коли сім’ї з вищим доходом мають значно більше ресурсів для подолання викликів, пов’язаних із війною, хоч і є очевидною, але має стимулювати до більшої підтримки малозабезпечених людей. 

Нагадаємо, що, за оцінкою Світового банку, унаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну майже чверть українців опинилися за межею бідності. 

Межа бідності, за якою оцінюють експерти Світового банку, становить майже 7 доларів на день, або менш як 260 гривень. Експерти наголошують, що в Україні різко подорожчали їжа, паливо та послуги, а деякі з цих позицій – уполовину. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter