У Польщі тривають протести проти заборони абортів

Дата: 30 Січня 2021
A+ A- Підписатися

У Польщі тривають протести проти рішення Конституційного суду, яке майже повністю заборонило аборти в країні з 27 січня. 

Про це повідомляє Reuters.

Фото: Reuters

“Понад півсотні польських міст, 130 тисяч людей, зокрема 5000 – у Варшаві. Сьогодні відбувається чергова ніч протестів проти узурпаторів абсолютної влади. Ми не дамо себе поневолити”, – заявили організатори протестів.

У Варшаві на марш маніфестанти вийшли з  національними прапорами, плакатами “Аборти без обмежень”, “Аборт – це моє право”, символікою “Загальнопольського страйку жінок” чи ЛГБТ-спільноти. Участь у ході також взяв мер столиці Рафал Тшасковський.

Палац культури і науки у центрі Варшави підсвітили символом протестів – червоною блискавкою.

Під час протестів відбулися незначні сутички демонстрантів з поліцією. Правоохоронці застосовували сльозогінний газ.

Нагадаємо, що й до рішення Конституційного суду польське законодавство в питанні абортів було одним з найсуворіших у Європі. Переривання вагітності в країні дозволяли лише: 

  • якщо вагітність загрожує життю або здоров’ю матері;
  • якщо медичний огляд покаже наявність у плода важкого і незворотного дефекту або невиліковної хвороби, яка загрожує його життю;
  • якщо вагітність виникла внаслідок кримінальних дій.

Існування такого законодавства призвело до появи в Польщі явища “абортивного туризму” до інших європейських держав, зокрема до України, а також існування в країні “абортивного підпілля”. Рішення Конституційного суду, за підрахунками активістів, уже збільшило втричі кількість польок, які почали шукати можливість зробити аборт за кордоном.

Європарламент засудив заборону абортів у Польщі та нагадав польській владі, що інституції ЄС і держави-члени юридично зобов’язані підтримувати та захищати права меншин і жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter