У Польщі невідомі висипали близько 180 тонн українського зерна з вагонів “Укрзалізниці”

Дата: 25 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Польщі на залізничній станції невідомі висипали близько 180 тонн українського зерна з восьми вагонів “Укрзалізниці” (УЗ).

Про це повідомили на сайті української залізничної компанії.

Джерело: “Укрзалізниця”

Це сталося в ніч на 25 лютого за 150 км від порту Гданськ, звідки вантаж мав вирушити за межі Польщі. Тобто українська сільськогосподарська продукція їхала через країну транзитом. 

УЗ звернеться до правоохоронних органів Польщі за фактом цієї події.

Системне псування українських вантажів на території Польщі УЗ фіксує фактично щодня.

“Це злочин проти України, який вийшов з-під контролю. І чим довше ситуації буде приділятися з боку Польщі недостатня увага та не прийматимуться відповідні рішення, тим складнішою та неконтрольованою вона ставатиме”, – заявили в компанії.

Єдиний вихід – це пошук рішень на двосторонньому рівні, вважать у компанії.

Також у повідомленні йдеться про те, що українська сторона сумлінно виконує свої зобов’язання і згідно з домовленостями з польським урядом не експортує деякі види агропродукції на територію Польщі: ані зернові, ані кукурудза, ані рапс не залишаються там.

Це четвертий випадок вандалізму на польських залізничних станціях, покарання за які ніхто не поніс, наголосив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

З початку 2024 року численні акції протесту фермерів, які блокували дороги, автостради, автомагістралі та прикордонні переходи з Україною, відбулися по всій Польщі. Фермери виступають проти напливу українських товарів, а також проти європейської політики, пов’язаної з так званим “Зеленим курсом”.

Так, уранці 20 лютого польські фермери перекрили залізницю біля КПП “Медика – Шегині” та висипали частину зерна з вантажного потяга на колії. У відповідь на польські акції українські перевізники розпочали протест біля ПП “Рава-Руська – Гребенне”, “Краківець – Корчова” та “Шегині – Медика”.

23 лютого Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець ініціював термінове експертне обговорення цієї ситуації та провів онлайн-зустріч зі своїм польським колегою Марчіном Вьочеком.

А вже 24 лютого, в другу річницю повномасштабного російського військового вторгнення, невідомі пошкодили вантажні вагони з бобами.

“Системне знищення української агропродукції схоже на сплановані диверсії… Ті, хто вчинили ці злочини, точно не зацікавлені в українському мирі та перемозі цивілізованого світу”, – заявив Кубраков.

Він закликав правоохоронні органи Польщі негайно відреагувати на ці події.

Президент Володимир Зеленський під час пресконференції 25 лютого на форумі “Україна. Рік 2024” наголосив на тому, що Україна націлена розв’язати питання розблокування польського кордону. Проте, якщо цього досягти не вдасться, то влада захищатиме український бізнес.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Польщі правоохоронці висунули офіційні звинувачення протестувальнику, який 20 лютого розмістив на тракторі плакат з гаслом “Путін, розберися з Україною, Брюсселем та нашими правителями”.

У разі доведення провини йому загрожує до 5 років позбавлення волі за підбурювання до агресивної війни проти Польщі, вихваляння агресії РФ проти України та пропаганду комуністичної ідеології.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter