Омбудсмани України та Польщі обговорили порушення прав українців через блокування кордону

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець ініціював термінове експертне обговорення щодо цієї ситуації та провів онлайн зустріч зі своїм польським колегою Марчіном Вьочеком.

Про це Омбудсман написав на своїй фейсбук-сторінці.

Фото: REUTERS

За його словами, метою розмови був пошук розвʼязання проблеми з блокуванням протестувальниками перевезення української агропродукції.

За результатами зустрічі, Лубінець заявив, що направить офіційного листа до Вьочека із зазначенням усіх порушень прав українців на території Польщі та проханням у подальшому їхньому захисті.

“Омбудсман Польщі проведе консультації з представниками уряду та інших гілок влади на території Польщі щодо цього питання”, – зазначив Лубінець.

До того ж Лубінець ініціював термінове проведення обговорення з залученням експертів з двох сторін, зокрема й представників агропромислових підприємств.

“Окрім цього, відмітив, що коли повертався зі службового відрядження з Катару цими вихідними, на кордоні Польщі та України поспілкувався з протестувальниками. Ми готові робити кроки для розв’язання цієї ситуації. Україна та Польща мають бути разом, адже від розбрату виграє тільки один противник – країна-агресор”, – сказав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

За його словами, Вьочек зазначив, що він особисто і польський народ на боці України. Польський Омбудсман також наголосив, що якщо на території їхньої країни є українці, чиї права порушені, вони можуть у будь-який час звернутися до його інституції.

Нагадаємо, що по всій Польщі відбулися численні акції протесту фермерів, які блокували дороги, автостради, автомагістралі та прикордонні переходи з Україною. Фермери виступають проти напливу українських товарів, а також проти європейської політики, пов’язаної з так званим “Зеленим курсом”.

Вранці 20 лютого польські фермери перекрили залізницю біля КПП “Медика – Шегині” та висипали частину зерна з вантажного потяга на колії. У відповідь на польські акції українські перевізники розпочали протест біля ПП “Рава-Руська – Гребенне”, “Краківець – Корчова” та “Шегині – Медика”.

Під час протестів на кордоні з Україною, один з польських фермерів розмістив на тракторі плакат з гаслом “Путін, розберися з Україною, Брюсселем та нашими правителями”. Зрештою чоловіка затримали правоохоронці. Йому інкримінували пропаганду тоталітарного державного устрою та розпалювання ворожнечі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter