У Польщі фермери повністю заблокували рух українських вантажівок у двох пунктах пропуску

Дата: 24 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У Польщі фермери повністю заблокували рух українських вантажівок на трьох напрямках у пунктах пропуску “Ягодин” і “Рава-Руська”.

Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко в ефірі національного телемарафону 24 березня, пише “Інтерфакс-Україна”.

Скриншот з відео “Радіо Свобода”

Він нагадав, що раніше польські протестувальники блокували шість пунктів пропуску. Станом на неділю, 24 березня, заблоковані КПП “Ягодин”, “Угринів”, а також “Рава-Руська”.

“І фактично на двох найбільших із цих трьох пунктів пропуску — “Ягодин” і “Рава-Руська”, польські фермери взагалі не пропускають вантажні транспортні засоби, які прямують з України”, – сказав Демченко.

За словами речника Держприкордонслужби, останнім часом на цих двох пунктах пропуску фіксують нульові показники на виїзд з України, у чергах перебувають близько 500 вантажівок.

Нагадаємо, що 25 лютого 2024 року “Укрзалізниця” повідомила, що в Польщі на залізничній станції невідомі висипали близько 180 тонн українського зерна з восьми вагонів УЗ.

Це сталося в ніч на 25 лютого за 150 км від порту Гданськ, звідки вантаж мав вирушити за межі Польщі. Тобто українська сільськогосподарська продукція їхала через країну транзитом. В УЗ також заявили, що фіксують псування українських вантажів на території Польщі фактично щодня.

Загалом з початку року численні акції протесту фермерів, які блокували дороги, автостради, автомагістралі та прикордонні переходи з Україною, відбуваються по всій Польщі. Фермери виступають проти напливу українських товарів, а також проти європейської політики, пов’язаної з так званим Зеленим курсом.

Так, уранці 20 лютого польські фермери перекрили залізницю біля КПП “Медика – Шегині” та висипали частину зерна з вантажного потяга на колії. У відповідь на польські акції українські перевізники розпочали протест біля ПП “Рава-Руська – Гребенне”, “Краківець – Корчова” та “Шегині – Медика”.

23 лютого Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець ініціював термінове експертне обговорення ситуації та провів онлайн-зустріч зі своїм польським колегою Марчіном Вьочеком.

А вже 24 лютого, в другу річницю повномасштабного російського військового вторгнення, невідомі пошкодили вантажні вагони з бобами.

Президент Володимир Зеленський під час пресконференції 25 лютого на форумі “Україна. Рік 2024” наголосив на тому, що Україна націлена розв’язати питання розблокування польського кордону. Проте, якщо цього досягти не вдасться, то влада захищатиме український бізнес.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter