У політв’язня Рустема Шейхалієва в СІЗО Краснодара відібрали ліки – адвокатка

Дата: 09 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Рустема Шейхалієва, який перебуває під арештом у Росії, погіршилося здоров’я. Також адміністрація слідчого ізолятора конфіскувала в нього медикаменти, мотивуючи це тим, що “в СІЗО були випадки самогубства за допомогою медикаментів”.

Про це інформує “Кримська солідарність” з посиланням на адвокатку Шейхалієва Еміне Авамілєву, яка заявила про це після закінчення засідання російського суду, що відхилив скаргу її підзахисного стосовно арешту як запобіжного заходу.

Адвокатка вказує на значне погіршення здоров’я її підзахисного і повідомляє, що слідчі з управління ФСБ викликали йому швидку допомогу, бо в нього почався гіпертонічний криз. Утім, для прокурора це не стало переконливим доказом. Він наполягав під час судового засідання на продовженні запобіжного заходу Шейхалієву.  

За її словами, наразі Шейхалієв “відчуває постійні головні болі й потребує ліків”. Вона також повідомила, що її підзахисний уже шість діб перебуває в Краснодарі, куди його етапували із Сімферополя з численними порушеннями правил транспортування. Підсудних транспортували понад 10 годин і не давали вийти в туалет.

ZMINA надіслала до СІЗО Краснодара та Федеральній службі виконання покарань запит про коментар. 

Як відомо, 8 лютого Третій апеляційний суд загальної юрисдикції в російському Сочі відмовив у задоволенні апеляційних скарг на постанову про продовження запобіжного заходу громадянським журналістам Руслану Сулейманову і Рустему Шейхалієву.

Нагадаємо, співробітники ФСБ, МВС Росії та Росгвардії 27 березня 2020 року обшукали будинки кримськотатарських активістів у Криму. Тоді загалом затримали 24 людини, зокрема громадянських журналістів Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова. Незаконний “Київський райсуд Сімферополя” заарештував усіх затриманих.

Представник ОБСЄ у питань свободи ЗМІ Арлем Дезір засудив арешт активістів “Кримської солідарності” і громадянських журналістів. Він закликав до їхнього негайного звільнення із СІЗО.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав затриманих у березні минулого року громадян України політв’язнями.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 102 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.
 
Як відомо, в Україні стартував зимовий марафон з написання листів для українців, які незаконно перебувають у російському ув’язненні.
 
Крім того, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля продовжує збір коштів на підтримку незаконно утримуваних Росією громадян України. Правозахисники планують витратити їх на купівлю медикаментів для політв’язнів, які страждають від загострення небезпечних хронічних хвороб або чиє здоров’я підірване через COVID-19, на засоби індивідуального захисту та необхідні для забезпечення нормального раціону продукти.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter