У Північній Македонії відбувся протест через крадіжку ліків для хворих на рак

Дата: 05 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У понеділок, 4 вересня, біля будівлі уряду в столиці Північної Македонії, Скопʼє, тисячі людей вийшли на протест. Вони заявили, що пацієнти державної онкологічної лікарні не отримували життєво необхідного лікування, оскільки персонал краде дорогі ліки, щоб продати їх на чорному ринку.

Про це повідомляє Associated Press. 

Фото: Борис Грдановський / Associated Press

Демонстранти скандували слово “вбивці” та вимагали відставки міністра охорони здоровʼя країни й керівництва лікарні. Серед протестувальників були кілька людей, які розповіли, що їхні родичі померли, оскільки замість належної хімієтерапії їм давали плацебо, бо справжні ліки були вкрадені.

“У моєї матері був рак молочної залози, і її стан погіршився через тиждень після того, як вона потрапила до клініки. На жаль, вона не вижила”, – розповів один з протестувальників.

Він не назвав свого імені, але наголосив, що поведінка лікарні була “жахливою”.

Прокуратура розпочала розслідування за цими звинуваченнями.

Фото: Борис Грдановський / Associated Press

Премʼєр-міністр Дімітар Ковачевський заявив, що “розуміє гнів і обурення народу”, але закликав не звинувачувати в цьому всю державну систему охорони здоровʼя.

Кілька місяців тому місцеві журналісти розповіли про ймовірну схему викрадення ліків. У травні поліція заарештувала медсестру лікарні в Скопʼє, яку нібито спіймали на винесенні зі шпиталю ліків для лікування раку. Її звинуватили в крадіжці цих медикаментів для продажу на чорному ринку.

Напередодні протесту поліція провела обшуки в лікарні й будинках двох співробітників, вилучивши документи, компʼютери та накопичувачі даних.

Фото: Борис Грдановський / Associated Press

Директорка лікарні Віолета Клісарова заявила журналістам, що пацієнти в безпеці й жодних маніпуляцій з лікуванням не відбувається. За її словами, після арешту медсестри протоколи лікарні переглянули, а також обмежили доступ персоналу до ліків для хворих на рак.

Президент Північної Македонії Стево Пендаровський висловив сподівання, що розслідування призведе до “належного покарання” винних, додавши, що державна система охорони здоровʼя підвела суспільство.

Раніше ZMINA писала, що в грудні 2022 року в Києві та Київській області провели низку обшуків та вилучили підроблених ліків проти раку, гепатиту В та інших тяжких захворювань на 62 мільйони гривень. Слідчі кажуть, що підробленням та збутом ліків займалося ціле злочинне угруповання, членами якого були й іноземці. 

Навесні 2023 року слідчі викрили двох учасників схеми, яких суд відправив під домашній арешт. Фігурантами є двоє фармацевтів з Київської області та Харкова, а також директор аптеки з Київщини. 

А в серпні про підозру повідомили третьому учаснику схеми збуту на території України фальсифікованих медпрепаратів онкологічної групи. Суд відправив його під варту. 

Нагадаємо, що щорічно в Україні в щонайменше 1 тисячі дітей діагностують онкологічні хвороби. Найпоширенішими видами раку серед українських дітей є лейкемія та рак головного мозку. 

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, раннє діагностування онкології в дітей є одним з пріоритетів МОЗ, а тому 2022 року кількість коштів на ці потреби збільшили, як збільшили й тарифи, за якими Національна служба здоров’я оплачує послуги лікарням, що опікуються дітьми з раком. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter