У Південному Судані затримали шістьох медійників через розповсюдження відео, на якому президент країни нібито обмочився

Дата: 08 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Південному Судані затримали шістьох журналістів через витік в соцмережі незручних кадрів за участю очільника держави. Правозахисники вимагають випустити журналістів і забезпечити свободу преси в країні.

Про це повідомляє Reuters та американський Комітет захисту журналістів (CPJ).

Скриншот з відео

Служба національної безпеки Південного Судану 3 січня затримала шістьох співробітників державної радіомовної корпорації (SSBC) за підозрою в несанкціонованому випуску знятого матеріалу.

На відеозаписі, знятому 14 грудня, видно темну пляму на штанах глави держави, коли він виконував національний гімн на офіційному заході. Відео, де видно, що президент нібито обмочився, не транслювалося по телебаченню, але стало вірусним в соціальних мережах.

Президент Спілки журналістів Південного Судану Патрік Ойєт повідомив  агентству Reuters, що медійників підозрюють у тому, що вони знають, як в інтернеті поширилося скандальне відео.

Цей інцидент “збігається з практикою, коли співробітники служби безпеки вдаються до свавільних затримань, коли офіційні особи вважають висвітлення чогось невигідним”, – заявили в Комітеті захисту журналістів.

 Салва Кір став президентом у 2011 році, коли Південний Судан отримав незалежність. Урядові чиновники раніше неодноразово спростовували чутки, які ширилися в соцмережах, про те, що 71-річний президент нездоровий.

Про інцидент 6 січня, повідомив американський Комітет захисту журналістів (CPJ). На офіційному сайті опубліковано офіційне звернення із закликом негайно відпустити представників ЗМІ.

Нагадаємо, в Ірані силовики заарештували Мехді Бейка, керівника політологічного відділу реформістської газети “Етемад”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter