У Південній Кароліні заборонили робити аборти пізніше за шостий тиждень вагітності

Дата: 24 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Південній Кароліні ухвалили закон, який забороняє майже всі аборти після шести тижнів вагітності – до того, як більшість жінок дізнаються, що вони вагітні. Зараз законопроєкт має підписати республіканський губернатор штату Генрі Макмастер.

Про це повідомляє ВВС.

Фото: Depositphotos

Більшість південних штатів США обмежила право на аборт відтоді, як минулого року Верховний суд скасував загальнонаціональне право на аборт.

Директорка зі зв’язків із громадськістю організації “Заплановане батьківство Південної Атлантики” Вікі Рінгер заявила, що подасть запит на тимчасовий заборонний судовий наказ після того, як Макмастер підпише законопроєкт. 

“Двадцять сім чоловіків-республіканців (усі вони) проголосували сьогодні за заборону абортів у Південній Кароліні. Я спустошена. Бо жінки помруть. Крапка”, – написала вона. 

Законопроєкт, відомий як “Закон про серцебиття плоду і захист від абортів”, забороняє аборти здебільшого після того, як в ембріона починається ​​рання серцева діяльність – зазвичай приблизно через шість тижнів після початку вагітності.

Однак він допускає аборт терміном до 12 тижнів у випадках зґвалтування та інцесту, а також у випадку загрози життю жінки. 

Наразі в Південній Кароліні дозволено аборти протягом перших 22 тижнів вагітності. 

“Я нетерпляче чекаю на можливість підписати цей законопроєкт якнайшвидше”, – зазначив Макмастер.

Республіканці в сенаті штату кілька разів намагались ухвалити законопроєкт, однак цей процес блокувала міжпартійна група з п’яти жінок, зокрема трьох з їхньої власної партії.

“Те, що ми робимо сьогодні, не покладе край незаконним абортам – воно призведе до нелегальних абортів”, – наголошувала сенаторка-республіканка Сенді Сенн, яка була серед них.

Південна Кароліна вважалася останнім легальним місцем для жінок півдня, які хотіли зробити аборт. 

Нагадаємо, що в березні в США члени Палати представників штату Південна Кароліна розглядали законопроєкт, згідно з яким жінка, яка перервала вагітність у штаті, підлягатиме смертній карі за вбивство. Нині самостійне переривання вагітності в цьому штаті є незаконним і карається штрафом у розмірі 1000 доларів й позбавленням волі на термін до двох років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter