У підвалі маріупольського будинку дівчина прийняла складні пологи, консультуючись з лікарем у телеграмі

Дата: 06 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Маріуполі дівчина на ім’я Вікторія у підвалі будинку прийняла пологи завдяки консультації лікаря у телеграмі. 

Її історію розповіло видання “Україна Молода”. 

Ілюстративне зображення. Фото: Getty Images

Вікторія – 24-річна дизайнерка дитячого одягу з Києва, яка рушила до Маріуполя, аби забрати батьків. Вже після того, як вона приїхала до міста, з’ясувалось, що їх застрелили у дворі власного будинку. До дня пологів дівчина не їла три дні, а допомогти вирішила жінці, яка разом з нею переховувалась від обстрілів російських військ.

Дівчина звернулася до чат-бота медичних онлайн-консультацій “Пошук лікаря”, де їй відповів співробітник Київського інституту педіатрії акушерства та гінекології Микола Дідик. За місяць, як зазначають журналісти, медик устиг проконсультувати понад двісті жінок, що вимушено покинули свої домівки, проте настільки неординарний випадок трапився у нього вперше.

Після опису стану вагітної Дідик, зрозумівши, що пологи близько, попросив знайти щось подібне до пелюшки й детально розповів, як упоратися з пуповиною:

“Перерізати можна склом, якщо немає ножа або ножиць, а перев’язати шнурком. Якщо немає шнурка, розпустіть в’язану шапочку або іншу річ”.

“Зрозуміла. Зараз підготуюся за інструкцією, але сподіваюся, що не доведеться. Дівчина плаче і кричить, що їй боляче. Я прошу терпіти, але вона щось не дуже терпить”, – відповіла йому Вікторія. 

Пологи були складними, адже дитина почала виходити вперед не головою, а ногами, а у матері після почалась кровотеча. Дідик консультував Вікторію текстом, бо мобільного зв’язку через обстріли не було. 

Через деякий час після пологів породіллю забрали рятувальники, які змогли дістатись до підвалу. 

Сама ж Вікторія невдовзі отримала поранення й опинилась спочатку у лікарні на непідконтрольній українській владі території, а потім, ймовірно, у Полтаві. 

Фото: “Україна Молода”

Від початку повномасштабного вторгнення в Україні народилось вже понад 36 тисяч дітей. Раніше ZMINA розповідала історію лікаря-акушера з Луганщини, який прикрив собою породіллю, у якої приймав пологи. Він отримав поранення осколками скла, але залишився живий. 

Нагадаємо, що через нестерпні умови життя, антисанітарію та неможливість звернутись за медичною допомогою тисячам маріупольців, які залишилися в місті, загрожують потужні та смертоносні епідемії холери, дизентерії та кишкової палички. 

За оцінками ВООЗ, система охорони здоров’я на Сході України через війну фактично опинилась на межі краху. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter