У першому читанні Рада ухвалила законопроєкт про військову поліцію: що він передбачає

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

19 червня, у середу, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №6569-д про створення військової поліції. За це рішення проголосували 247 депутатів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Фото: MigNews

Ініціаторами законопроєкту виступили депутати Сергій Іонушас, Максим Павлюк, Владлен Неклюдов, Сергій Мінько, Володимир Захарченко, Олександр Бакумов та Вʼячеслав Медяник.

Законопроєкт передбачає створення військової поліції як військового формування з правоохоронними функціями, яке координуватиметься Кабінетом Міністрів через міністра оборони. Військова поліція матиме центральний орган управління, територіальні органи управління, центри спеціального призначення, навчальні центри та дисциплінарні батальйони. Її чисельність не перевищуватиме 1,5% чисельності Збройних сил України, а склад комплектуватиметься завдяки ЗСУ.

Начальника військової поліції призначатиме і звільнятиме президент за поданням міністра оборони, а під час воєнного стану – за поданням головнокомандувача Збройних сил України.

Основні завдання військової поліції, як зазначається в законопроєкті, охоплюватимуть попередження, виявлення та припинення кримінальних і адміністративних правопорушень у Міністерстві оборони, ЗСУ та Державній спеціальній службі транспорту, провадження в справах про адміністративні правопорушення, оперативно-розшукову діяльність, забезпечення правопорядку та військової дисципліни серед військовослужбовців, а також превентивну та профілактичну діяльність щодо запобігання кримінальним та іншим правопорушенням.

Крім того, військова поліція працюватиме над захистом життя, здоровʼя, прав та законних інтересів військовослужбовців і резервістів, охороною державного майна, виконанням адміністративних стягнень та покарань за кримінальні правопорушення, контролюватиме дотримання законодавства з безпеки дорожнього руху водіями під час використання транспортних засобів Міністерства оборони, ЗСУ та інших військових формувань, а також виконуватиме інші завдання, визначені законом, у сфері національної безпеки та оборони.

Нагадаємо, що голова Національної поліції Іван Вигівський, коментуючи питання мобілізації, зазначив, що сповіщення військовозобов’язаних поліціянтами та представниками територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП) обов’язково мають фіксувати, а про протиправні дії працівників поліції слід повідомляти на 102, 112 або на гарячі лінії.

Якщо ж поліціянти вчинятимуть протиправні дії, то можуть отримати кримінальну, адміністративну, цивільноправову, матеріальну або дисциплінарну відповідальність залежно від кожного окремого випадку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter